Fordulatos és szexi sorozat Erdélyről: forgatják a Tündérkertet

Fordulatos és szexi sorozat Erdélyről: forgatják a Tündérkertet
Szerelemmel, intrikákkal, súlyos döntésekkel és csavaros fordulatokkal a 17. századi Erdélyi izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg a Tündérkert című magyar történelmi-politikai thrillerben, amelynek forgatása épp elkezdődött. Bár erről egyelőre semmiféle hivatalos információ nem látott napvilágot, a sorozatban tucatnyinál több erdélyi színész is szerepet kap és erdélyi helyszíneken is forgatnak.

A 8 részes sorozat Móricz Zsigmond háromkötetes Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című regényét dolgozza fel Madarász Isti rendezésében – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t szerdán. A közlemény szerint az epizódonként 48-52 perces sorozat 95 napig forog 11 különböző helyszínen. A sorozat a Megafilm és az MTVA koprodukciójában készül az NFI támogatásával.

Mint írják, a Tündérkert című sorozatban Móricz regénye nyomán a 17. századi Erdély izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg, szerelemmel, intrikákkal, súlyos döntésekkel és csavaros fordulatokkal átszőve, a korszak két meghatározó férfiúja, Bethlen Gábor és Báthory Gábor főszereplésével.

„Erdély történetének és történelmének a filmes feldolgozása arról is szól, hogy ami a magyar nemzet egysége az – húzódjék bárhol is a határ – örökké büszkeség lesz” – idézik Helmeczy Dorottya producert.

„Hit és elengedhetetlen fontosságú teendő. Erdélyi születésű filmesként azt ígérem a nézőknek, hogy olyan történetet kapnak, amit meg kell, hogy ismerjünk, és olyan kivitelezésben, ami egy karakterközpontú, egészen elemelten mesés világban játszódó, korabeli politikai thriller” – hangsúlyozta.

A Tündérkert sorozatot Madarász Isti rendezi, aki a különös atmoszférájú Hurok című thrillerrel robbant be a köztudatba. „Azonnal megfogott, hogy mennyire különlegesen erős hangulata van ennek a forgatókönyvnek. Egy százéves regénytől talán sokan egy ósdi és poros történetet várnának, de a Tündérkert meglepően komor, drámai, kegyetlenül csavaros, erőszakos és szexi” – idézi a közlemény a rendezőt.

„Miközben olvastam, az volt az érzésem, hogy az írók fogták a modern politikai drámasorozatok sötét és fondorlatos ármánykodásait és középkori kulisszák közé helyezték. Képzeljük el a Kártyavár című sorozat összes gonosz cselszövését és váratlan fordulatát – csak nem a Fehér Ház folyosóin, hanem a kolozsvári fejedelmi palota termeiben, Báthoryval és Bethlennel a középpontban” – tette hozzá.

A történelmi háttérre is figyeltek az alkotók. Oborni Teréz, a produkció történész szakértője azt mondta, hogy a forgatókönyvíró csapattal elmélyült közös munkát végeztek, az alkotók komoly gondot fordítottak a történelmi háttér, a korabeli anyagi kultúra és a mindennapi élet különféle jelenségei, például az étkezési szokások, a lakáskörülmények vagy akár a 17. századi káromkodások megismerésére. „Az egyik legizgalmasabb feladatom volt a szereplők személyiségére vonatkozó történeti források összegyűjtése, amelyek kiegészíthették a regényben ábrázolt karakterekről meglévő ismereteinket” – foglalta össze Oborni Teréz történész.

A sorozat televíziós bemutatója 2023 szeptemberében várható.

(Borítóképen: Madarász Isti, Helmeczy Dorottya, Oborni Teréz FOTÓK: NFI.HU)