Folyó menti szeméthegyek miatt bírságolt a vízügy

Folyó menti szeméthegyek miatt bírságolt a vízügy
Hetvenötezer lejes pénzbírságot rótt ki a Szamos-Tisza Vízügyi-medence Igazgatóság a szászfenesi önkormányzatra az utólag módosított és kiegészített vízügyi törvény előírásai értelmében, mivel az nem tisztíttatta ki a folyómedret és a partot a település mentén, illetve nem foganatosított operatív intézkedéseket a folyóvizek tisztaságának ellenőrzésére.

Az igazgatóság felügyelői július 15-én végeztek ellenőrzést a Kis-Szamos jobb és bal partján, ahol háztartási és építkezési hulladékra bukkantak (a Szászfenesi II-es gát környéki gyalogos híd mellett lefele haladva). – Az igazgatóság rendszeresen ellenőrzi, hogy a közigazgatási egységek mennyire végzik el a folyóvizek tisztításával kapcsolatos feladataikat. A legutóbbi ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy szükség van a Szászfenes község területéhez tartozó vízfolyások tisztítására – tájékoztatott közleményben a Román Vízügyek.

– Az utóbbi években számtalan ellenőrzést és takarítást végeztek ugyan Szászfenesen, ám ezek a helybeliek kulturálatlan magatartása miatt sorra elégtelennek bizonyultak. A helyzet javulását csakis a településen élők magatartásváltozása idézhetné elő. Átfogó tájékoztatási kampányt kell szervezni, amely tudatosítja az emberekben, milyen káros hatása van annak, ha a folyók partjára vagy a medrekbe szemetet öntenek. Értékeljük a véleményformálók, környezetvédő szervezetek és magánszemélyek, továbbá az újságírók tevékenységét, akik azért dolgoznak, hogy a lakosságot rávezessék a megfelelő magatartásra, ezáltal pedig megőrizzék a folyóvizek tisztaságát és minőségét – fogalmazott közleményében a Román Vízügyek.

A Szamos-Tisza Vízügyi-medence Igazgatóság azt követően rótta ki a büntetést, hogy a Somes Delivery elnevezésű eseményen két fiatal környezetvédő pár perces videót tett közzé, amelyet Kolozsvár-Szászfenes között kajakozva készített, és amelyeken valóságos szeméthegyek láthatók a folyó mindkét oldalán.