Fokozottan figyeljünk a termékek szavatossági idejére kánikulában

A fogyasztóvédelem ellenőrzi a közélelmezési egységeket

Lévén, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szakemberei szerint az elkövetkező időszakban az ország egész területén kánikulára lehet számítani, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) illetékesei több vonatkozásban figyelmeztetést bocsátottak ki: elsősorban arra kérik a fogyasztókat, a hőség idején fokozottan figyeljenek főleg a romlandó termékek szavatossági idejének a lejártára, esetleg ellenőrizzék, milyen körülmények között tárolják ezeket. Ugyanakkor arra kérik a lakosságot, amennyiben rendellenességet észlelnek, a 021-9551-es központi telefonszámon mihamarabb értesítsék a fogyasztóvédelem munkatársait annak érdekében, hogy a hatóság regionális felügyelői ellenőrizhessék a kereskedelmi egységet: a vendéglőt, az üzletet, a bárt, a bisztrót vagy akár a nagybani kereskedőt. Tudatják: a közélelmezési egységeknek optimális szállítási, tárolási és forgalmazási feltételeket kell biztosítaniuk.

Az elkövetkező időszakra előrejelzett kánikula miatt az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) felhívja a lakosság figyelmét azokra a szabályokra, amelyeket ilyenkor még szigorúbban be kell tartani. Ugyanakkor bejelentették: a napokban a hatóság regionális kirendeltségének felügyelői átfogó ellenőrzéseket végeznek elsősorban a közélelmezési egységeknél, az élelmiszerpiacokon, vendéglátóhelyeken annak érdekében, hogy meggyőződjenek a szabályok betartásáról, és amennyiben rendellenességet, szabálytalanságokat tapasztalnak, büntetéseket rónak ki. Az ANPC illetékesei hangsúlyozták: a fogyasztóvédelmi felügyelők elsősorban pizzériákban, vendéglőkben, büfékben, gyorséttermekben, önkiszolgáló éttermekben, teraszokon, sörözőkben ellenőriznek. Vizsgálják az élelmiszerek és italok minőségét, a szavatosság lejárati idejét, a tárolási, szállítási, forgalmazási és feldolgozási körülményeket.

Figyelmeztetnek: senki ne vásároljon élelmiszert engedély nélküli helyekről. A fogyasztóvédelem elnöke, Paul Anghel által aláírt sajtóközlemény kiemeli: a hőségben nem megfelelően szállított, tárolt és forgalmazott élelmiszerek komoly veszélyt jelentenek a fogyasztók egészségére nézve, emiatt mindenkinek fokozottabban ügyelnie kell, honnan vásárolja meg az élelmiszert ebben az időszakban.  Hozzáteszik: a fogyasztóknak azt ajánlják, vizsgálják meg az élelmiszerek szagát, állagát, színét, mivel a nagy melegben a termékek gyorsabban romlanak. Ugyanakkor arra kérnek mindenkit, ne vásároljanak sérült csomagolású termékeket, és figyeljenek arra, hogy ezeket megfelelő körülmények között tárolják-e a kereskedelmi egységben. Paul Anghel azt ajánlja: a fogyasztók minden alkalommal, de különösképpen a közélelmezési egységeknél történt vásárlást követően kérjék és tartsák meg a nyugtákat annak érdekében, hogy panasz esetén ezzel tudják bizonyítani, hogy az adott helyen szerezték be a termékeket. Ugyanakkor azt tanácsolja az élelmiszer-forgalmazóknak, hogy ne fagyasszák le újra az élelmiszert felolvasztás után, ha ezt tiltja a gyártó.

Hús és tojásvásárlás kapcsán hasznos tippeket olvashatunk a www.hazipatika.com honlapon. E szerint amikor friss, csomagolatlan, a pultba kihelyezett húst vásárolunk, figyeljük meg jól a termék felületét. A friss hús felülete csillogó, nem beszáradt, a színe pedig az állatfajtól függően sötétebb vagy halványabb vörös. A termék átvételekor lehetőség szerint győződjünk meg afelől, hogy nincs-e valamilyen kellemetlen, romlásra utaló szaga a húsnak – javasolják a szakemberek. Az előrecsomagolt hústermékek esetében mindig ellenőrizzük a címkén feltüntetett fogyaszthatósági időt. A vákuumcsomagolt áruk közül pedig olyat válasszunk, amelynek nincs a belső felületén lecsapódott pára, az ugyanis arra utal, hogy nem volt folyamatosan és megfelelően hűtve az élelmiszer. 

A hús minőségének és biztonságának fenntartásához azonban a hazaszállításnál és a tárolásnál is körültekintőnek kell lennünk. A húsokat – valamint a többi, hűtést igénylő árut – tegyük a kosárba utolsóként, hogy minél kevesebb ideig legyenek hűtés nélkül, majd lehetőség szerint hűtőtáskában vigyük haza ezeket a termékeket, különösen akkor, ha nyári meleg van kint. A friss húst otthon minél előbb tegyük be a hűtőszekrénybe, ám előtte célszerű eltávolítani a termék eredeti csomagolását, és áttenni az ételt tiszta zacskóba, tárolódobozba vagy edénybe.

Vásárlás előtt alaposan vegyük szemügyre a tojást, illetve annak dobozát is. Hiányos jelölésű, repedt, törött vagy erősen szennyezett héjú, valamint szennyezett csomagolású tojást ne vásároljunk. A dobozon ellenőrizzük a minőségmegőrzési idő lejáratának dátumát, és közeli lejárati idő esetén gondoljuk át, hogy mikor és mire szeretnénk felhasználni a tojást. A tojások átlagosan a tojásrakástól számított 28 napig használhatók fel. A romlott vagy szennyezett élelmiszer fogyasztása ételfertőzést vagy ételmérgezést okozhat. A problémára jellemzően az evés után 1–12 órával jelentkező görcsös hasfájás, émelygés, hányás, hasmenés hívja fel a figyelmet, de bizonyos esetekben gyengeséget és lázat is tapasztalhatnak az érintettek. A kockázatok csökkentése érdekében fontos, hogy tisztán tartsuk a konyhát és a konyhai eszközöket, a különböző típusú élelmiszereket pedig egymástól elkülönítve, a megfelelő hőmérsékleten tároljuk.

Borítókép: illusztráció

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A külföldről importált élelmiszerek ügyében indított vizsgálat végéhez közelednek a hazai hatóságok, amelyek március elején határoztak úgy, hogy ellenőrzik a multinacionális vállalatok által importált élelmiszerek minőségét, miután a vise¬grádi országok szóvá tették, hogy ezek a társaságok kettős mércét alkalmaznának.
Belpol