FNI-csőd: három év és két hónap után feltételes szabadlábon a tíz évre ítélt Nicolae Popa

FNI-csőd: három év és két hónap után feltételes szabadlábon a tíz évre ítélt Nicolae Popa
Feltételes szabadlábra helyezték az Országos Befektetési Alap (FNI) csődje miatt tíz év szabadságvesztésre ítélt Nicolae Popát, miután három évet és két hónapot töltött a rácsok mögött.

A szabadlábra helyezésére a găeşti-i törvényszéknél tettek javaslatot, annak bírái pedig jóváhagyták a kérést. A bíróság augusztus 24-én rendelte el Popa szabadlábra helyezését, a döntés azonban nem volt jogerős, három napon belül meg lehetett fellebbezni. Mivel azonban senki sem nyújtott be óvást, augusztus 30-án kiengedték a börtönből.

2017 júniusában a giurgiui törvényszék tíz év és négy hónap szabadságvesztésre ítélte a FNI csődje ügyében Nicolae Popát, akit korábban távollétében 15 év börtönbüntetésre ítéltek 2006-ban Ioana Maria Vlasszal egyetemben az Országos Befektetési Alap 2000-ben bekövetkezett bukása miatt. A csőd nyomán – mint ismert – több mint 100 ezer romániai lakos vesztette el a befektetett pénzét, a román államnak – mivel garanciát vállalt a FNI-ért – mintegy 100 millió euró értékben kellett kárpótlást fizetnie.

Röviddel azután, hogy a FNI 2000 májusában bebukott, Popa elhagyta az országot. A hazai hatóságok csaknem két évvel ezután adtak ki ellene nemzetközi elfogató parancsot. 2009. december második Indonéziában vették őrizetbe, és 2011. április 22-én hozták haza Romániába.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol