Film O’Clock – filmfesztivál a keleti hosszúsági kör 25° foka mentén

A versenyszekcióba romániai rövidfilmek is nevezhetők

Film O’Clock – filmfesztivál a keleti hosszúsági kör 25° foka mentén
Második kiadásához érkezett a Film O’Clock Nemzetközi Filmfesztivál: a 2022. március 1. és 6. között hat országban – köztük Romániában – párhuzamosan zajló szemle rövidfilmes versenyébe január 9-ig nevezhetik alkotásaikat a rendezők.

A fesztivál helyszínéül szolgáló hat országban – Románia, Litvánia, Bulgária, Görögország, Egyiptom és Dél-Afrika – az a közös, hogy mindegyik állam a keleti hosszúsági kör 25° foka mentén fekszik, így megegyezik az időzónájuk, tehát a filmeket mindenhol azonos időpontban nézhetik az érdeklődők. A Film O'Clock több mint filmfesztivál – valódi kulturális mozgalom, amely a hosszúsági kör és az időzóna segítségével köti össze eltérő tájak és kultúrák embereit, létrehozva egyetlen nagy, képzeletbeli filmvárost – írják közleményükben a szervezők, amelyben arra is kitérnek, a vetítéseket szakmai rendezvények és online kerekasztal-beszélgetések is kiegészítik.

Bár a Film O'Clock hibrid eseményként született, amely a klasszikus vetítéseket VoD-platformok (Video on Demand, vagyis letölthető mozgókép-szolgáltatások) használatával kombinálja, a 2022-es kiadás stratégiája a fizikai terekre összpontosít és visszatér a mozikba.

„Két rendkívül nehéz és távolságtartó év után érthető, hogy az egész bolygó elvesztette a mozi barátságos és rendkívül emberi kölcsönhatását. Mindannyian hiányoltuk a fizikai találkozásokat, amelyek segítenek szorosabb köteléket teremteni a filmkészítők és a nézők, valamint köztünk és a körülöttünk élők között. Átérezzük a személyes kommunikáció értékét, amelyet nehéz szövegben vagy hangulatjelek segítségével közvetíteni. Itt az ideje, hogy újra személyesen találkozzunk” – idézi a szervezők közleménye Mirona Radu filmrendezőt, a fesztivál alapítóját és igazgatóját.

A rövidfilmes versenyprogramba az említett országokban készült alkotások nevezhetők január 9-ig a foc-iff.com weboldalon, a fesztivál pedig a versenyszekció mellett olyan klasszikus filmek vetítésére helyezi a hangsúlyt, amelyek alakították és gazdagították az egyetemes filmkultúrát. A legjobb alkotásnak járó 800 eurós fődíjról a közönség dönthet, ezen kívül pedig a szervezők pénzjutalommal ismerik el a leginnovatívabb látásmóddal megalkotott filmet is.