Mától Film O’Clock fesztivál bukaresti vetítésekkel, online konferenciákkal

Mától Film O’Clock fesztivál bukaresti vetítésekkel, online konferenciákkal
Második kiadásához érkezett a Film O’Clock Nemzetközi Filmfesztivál és mától, március 1-tól kezdődően hat napon át, március 6-ig várja a filmkedvelőket „közös” mozizásra Romániában, Litvániában, Bulgáriában, Görögországban, Egyiptomban és Dél-Afrikában – írják közleményükben a szervezők. A romániai vetítéseknek a bukaresti Román Parasztmúzeum mozija ad otthon, de online eseményekbe is bekapcsolódhatnak az érdeklődők.

A fesztivál helyszínéül szolgáló hat országban az a közös, hogy mindegyik a keleti hosszúsági kör 25° foka mentén fekszik, megegyezik az időzónájuk, tehát a filmeket mindenhol azonos időpontban, párhuzamosan nézhetik az érdeklődők.

Mint írják, a fesztivál kuratóriumának tagjai (Mirona Radu rendező, producer, Andrew Mohsen filmkritikus, fesztiváligazgató, valamint Dian Weys rendező, forgatókönyvíró) tizenkét alkotást választottak be a Film O’Clock nemzetközi rövidfilmes versenyébe. A fődíjért versenybe száll három román produkció is, a Love Stories on the Move (r. Carina Gabriela Daşoveanu) és a The Deer Hunting (r. Andrei Olănescu) című fikciós rövidfilmek, valamint a We Come One by One and We Leave at One’s Time (r. Mihnea Toma) című dokumentumfilm is.

A szervezők két díjat osztanak ki: 800 euró értékű közönségdíjat, amelyet a nézők által legtöbb szavazatot kapott rövidfilmnek ítélnek oda, valamint a zsűri díját, amely 600 euróval jár. A zsűri elnöke Vassilis Vafeas görög film- és színházi rendező, a döntőbizottság további tagjai pedig Ada Solomon producer, Tharaa Goubil egyiptomi színésznő, valamint Ludi Kraus, Dél-Afrika leghosszabb ideje működő független mozijának (Cinema Labia) alapítója és tulajdonosa.

A fesztivál a rövidfilmes versenyszekció mellett a résztvevő hat ország egyetemes filmkultúrát alakító, gazdagító klasszikus filmjeinek vetítésére helyezi a hangsúlyt, az alkotásokat közönségtalálkozók, beszélgetések kísérik. Megtekinthető többek között az 1970-es Apa ca un bivol negru (Black Buffalo Water) című román dokumentumfilm (r. Andrei Cătălin Băleanu, Dan Piţa, Mircea Veroiu és Petre Bokor), az 1972-es The Engagement of Anna (To proxenio tis Annas, r. Pantelis Voulgaris) című görög dráma vagy a Come back, Africa (r. Lionel Rogosin) című amerikai–dél-afrikai koprodukcióban készült dokumentumfilm is.

A Film O’Clock mozis programja online eseményekkel is kiegészül: két nemzetközi konferenciának is otthont ad a fesztivál, amelyeken filmes szakemberek Cristi Mărculescu filmkritikus moderálásával járják körül a filmfesztiválok ökoszisztémájának, örökségének témakörét. Március 2-án, délután ót órától A filmörökség felfedezése (Descoperirea Patrimoniului Cinematografic), március 4-én, délután öt órától pedig Együttműködési lehetőségek a keleti hosszúsági kör 25° foka mentén – Fesztiválkörkép (Oportunităţi de colaborare pe Meridianul 25 grade longitudine estică – Peisajul festivalurilor) címmel zajlik virtuális konferencia.

További részletekért és a konferenciákra való regisztrációért a fesztivál weboldalára és Facebook-oldalára érdemes ellátogatni.