Fesztiválról fesztiválra nyer a Nussbaum-film – kedden vetítik a TIFF-en

Fesztiválról fesztiválra nyer a Nussbaum-film – kedden vetítik a TIFF-en
A legjobb határon túli magyar film lett Csibi László dokumentumfilmje, a Holokauszt-túlélő Nussbaum Lászlóval forgatott Nussbaum 95736 a szombathelyi V. Savaria Nemzetközi Filmszemlén. Vasárnap egy varsói filmfesztiválon akár ismét díjat nyerhet, kedd este pedig láthatjuk a TIFF-házban.

A Savaria filmfesztiválon a határon túli magyar nyelvű filmek között az első díjat a Kolozsváron élő Csibi László Nussbaum 95736 című filmje nyerte el, amely 2017-es bemutatása óta számos filmfesztiválon aratott sikert. Zsigmond Attila és Dezső Mátyás Lekvár című pályaműve második helyezést ért el, a kategória harmadik helyezettje pedig Bunda Rita és Bunda Szabolcs Linner doktor – egy nem mindennapi orvos története című alkotása lett.

A szemlére 240 alkotással neveztek a filmkészítők, a zsűri tagjai 78 órát töltöttek a beérkezett filmek megtekintésével. A filmszemlén összesen 22 órányi filmet vetítettek le, az András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező által kiválasztott legjobb pályaműveket. Mint Koltay Gábor az MTI-nek pénteken elmondta, idén több film érkezett, mint az elmúlt években, és az alkotások színvonala jelentősen emelkedett.

Vasárnap kora délután a lengyel fővárosban vetítik a Nussbaumot. Csibi László filmje a Varsói Zsidó Filmfesztivál Arany Főnix trófeájáért száll versenybe, többek közt Radu Jude Inimi cicatrizate című filmjével együtt – tájékoztat a Román Kulturális Intézet. Aztán júniusban itt a következő vetélkedő: a Stockholmi Független Filmfesztivál dokumentumfilm kategóriájának négyes döntő mezőnyébe válogatták.

Aki még nem látta, most bepótolhatja a TIFF-en: május 29-én, kedden este fél 10-től vetítik a TIFF-házban.

Csibi László filmjének „főszereplője”, Nussbaum László a második bécsi döntés után családjával Tordáról Kolozsvárra költözik, innen kerülnek Auschwitzba. A film a Kolozsváron élő Holokauszt-túlélő emlékezése.

varosnapokHirdetés

– Nemsokára töltöm a kilencvenedik évemet, ha megérem, a túlélők közül én vagyok a legfiatalabb generáció, ezért is vállaltam, hogy elmondom mindezeket. Nagyon fontosnak találom ezt a filmet a tanúságtétel szempontjából – mondta Nussbaum László a tavaly novemberi hivatalos filmbemutató után, a kolozsvári Minerva-házban.