Felhívás erdélyi egyházvezetőkhöz - Kató Béla lemondásra szólította fel Vincze Minya Istvánt

A Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében felszólítja az egyházvezetőket, hogy „nyilvánosan foglaljanak állást a gyűlöletkeltés ellen, az emberi méltóság és a felebaráti szeretet jegyében, az evangéliumi küldetésükhöz méltó módon”. A kezdeményező csoport az idei olimpiai játékok párizsi megnyitóját követően kialakult viták kapcsán adott hangot felháborodásának.

„Az elmúlt napokban aggasztó méreteket öltött az erdélyi közéletben a másság ellen való egyre hangosabb uszítás, különösen a párizsi olim piaijátékok megnyitója körül kialakult viták ürügyén. Ennek riasztó példáit legutóbb Vincze Minya István, az Erdélyi Református Egyházkerület kalotaszegi esperesének a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiben olvashatjuk, amelyekre a Transtelex hívta fel a figyelmet. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy magas rangú egyházi közszereplők ilyen megnyilvánulásokra ragadtassák magukat. A gyűlöletkeltés és az erőszakra való felbujtás ellen fel kell szólalnunk! 

Sajnos, a jelenség nem elszigetelt, az intolerancia és a mindenfajta másság elleni uszítás egyre gyakrabban felbukkan más egyházi személyek nyilvános beszédeiben is, Erdély-szerte. Ez különösen fájdalmas, ha arra gondolunk, hogy Erdélyben a sokszínűség és a különbözőségek elfogadását és megbecsülését milyen kiemelt értéknek tartjuk. Ez a nemes hagyomány a szemünk láttára foszlik szét, ha nem teszünk azért, hogy megálljt parancsoljunk az intoleranciának és a gyűlölködés minden formájának. Az erdélyi egyházvezetők a megnyitóval kapcsolatban elítélően szóltak korábban, provokációnak minősítve egyes részeit, hasonló határozottsággal kell most megszólalni a gyűlöletkeltés ellen” – fogalmaznak.

Kató Béla felszólította az esperest, hogy azonnal adja be a lemondását

A Transtelex értesülései szerint Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke felhívta Vincze Minya Istvánt, és felszólította, hogy mondjon le. A püspök elmondta, hogy már a Transtelex cikkének a megjelenése után felhívta az esperest, és felszólította, hogy azonnal adja be a lemondását. Rövid nyilatkozatban jelezte, hogy az egyház minden szélsőséget elítél, beleértve azt a fajta szélsőséget is, amit Vincze Minya István kalotaszegi református esperes is képviselt a nemrégiben közzétett Facebook-bejegyzésében. 

A portál tudósítása szerint a párizsi olimpiai megnyitó után közzétett, a Meta által időközben letiltott bejegyzésében a látványon felháborodott Vincze Minya István durván kikelt a rendezők ellen, akiket véleménye szerint “élve kell kiherélni, a lyukaikba égő parazsat tenni, megnyúzni, felnégyelni”.

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Alig több mint egy héttel a július 26-án kezdődő párizsi nyári olimpia előtt, magas készültségben vannak a francia hatóságok a különféle szervezetektől érkező fenyegetések miatt, számolt be a híradó.hu portál. A Euronews arról tájékoztat, hogy katonák ezreit küldték a francia fővárosba, hogy segítsék a párizsi rendőröket az olimpia ideje alatt a játékok biztosításában. Néhányan közülük korábban Maliban vagy Afganisztánban is teljesítettek szolgálatot. Ideiglenes tábor létesült, 4500 katona települt a francia főváros peremére. A készültség nem véletlen, hétfőn ugyanis már megsebesítettek egy rendfenntartót: a párizsi Gare d’Est pályaudvaron egy migrációs hátterű férfi megkéselt egy, az olimpia biztonságáért felelős terrorelhárító katonát.
Külpol
Magyar nyelvű szentmisét mutatott be és fiatalokat bérmált szombaton Bukarestben, a Minden Kegyelmek Édesanyjának nevét viselő Barátok templomában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Közhír