Európai kilátások

Európai kilátások
A nagyszebeni EU-csúcs Klaus Johannis államfő első elnöki mandátumának tetőpontját jelenti, hiszen Johannis az EU állam- és kormányfőinek tegnapi nagyszebeni látogatásán olyan komoly politikai győzelmet aratott, ami tovább erősíti esélyeit az év végi elnökválasztáson. Johannis minden bizonnyal learatja a román EU-elnökség konjunktúrája által biztosított babérokat, hiszen nagy hibákat nem követ el, Európa vezető politikusai pedig egyértelműen elfogadják a személyét.

Az EU-csúcs Románia számára is fontos leszámítva a jellegzetesen vidékies lelkendezést, ami ilyenkor óhatatlanul előjön az olyan periférikus nemzeteknél, mint amilyenek mi vagyunk Kelet-Közép-Európában. Romániában ilyen méretű esemény még nem volt, egyedül a 2008-as NATO-csúccsal vethető össze, amely akkor szintén sokat lendített Traian Băsescu akkori elnök népszerűségén, de európai dimenzióban az esemény példátlan főleg olyan körülmények között, hogy az EU válságba került, maga sem tudja, milyen úton haladjon tovább.

Hogy a nagyszebeni EU-csúcs mennyire fog a történelemben maradni, az egyelőre nem világos. A tegnapi csúcstalálkozót akár meg nem történtté teheti a május 26-i választás, bár az erősen kétséges, hogy nagyon nagy meglepetés történjen és a migárciópártiak vagy az azt ellenző oldal nagyarányú győzelmét eredményezze. Valószínűbbnek tűnik, hogy a mainstreampártok továbbra is tekintélyes számú mandátumot kapnak, de a migrációellenes oldal is meg fog erősödni.

A továbbiakban nagyon sok politikai egyeztetésre és kompromisszumra lesz szükség ahhoz, hogy a közös Európa ne hasadjon tovább és a Nagyszebenben lefektetett elvekről egyáltalán beszélni lehessen és tenni lehessen ezek megvalósulásáért. A tegnapi EU-csúcs résztvevői elsősorban Európa mellett tettek hitet, de számos kérdésben a mikéntet illetően nézeteltérés van a politikai vezetők között. A repedések mélyen behatoltak az Unió szerkezetébe, a politikusokon fog múlni továbbra is, hogy milyen irányba vezetik Európa közös hajóját.

Ahhoz nem fér kétség, hogy az Európai Unió az emberiség történetének egyik legsikeresebb politikai konstrukciója, amely elhozta a békét és a jólétet az öreg kontinensre. Ezen túl számos kifogásolható dolog van az Európai Unióval kapcsolatban, ezeknek egyike az, hogy fontosabbá vált a bürokrácia, mint a nyílt beszéd a valós problémákról. Európa nem érzi jól magát és a migrációs nyomás is hozzájárul ehhez, de minderről nem lehet észszerű és higgadt beszélgetést folytatni annyira radikalizálódtak az álláspontok. Az európai az európait hamar megbélyegzi, politikai ellenféllé, sőt ellenséggé kiáltja ki, ebben a légkörben semmi esélye nincs az észérveknek. Ezt a problémát kellene orvosolnia az Európai Uniónak a választások után felálló új intézményeivel, hiszen az indulatmentes és türelmes párbeszéd nélkül Európa ismét szét fog esni.