Érettségi eredmények: újra első helyen Kolozs megye

Szilágy megyében színtízes átlagot ért el egy magyar fiatal

Érettségi eredmények: újra első helyen Kolozs megye
Évek óta nem volt példa arra, hogy lapunk vonzáskörében magyar fiatal színtízes átlagot érjen el az érettségi vizsgán, de ezúttal a zilahi Silvania Főgimnázium természettudományi osztályába járó, magyar anyanyelvű tanulónak sikerült minden vizsgán maximális jegyet kapnia. Érettségi eredmények tekintetében az elmúlt tíz év egyik legjobb eredménye az idei országos 73,3%-os sikerarány – mutatott rá Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter tegnap, még az érettségi eredmények kifüggesztése előtt megtartott sajtótájékoztatón. A megyei rangsort most is Kolozs megye vezeti 85,1%-os sikerarányával, de a megye nyolc színtízes átlagot is magáénak tudhat. Szilágy megyében négy, Beszterce-Naszód megyében két színtízes átlagot elérő diákot jegyeztek, Fehér megyében idén sajnos senki sem vizsgázott színtízesre. A tanügyminisztérium közleménye szerint a 73,3%-os idei eredmény 5,5%-kal több a tavalyinál (67,8%). Országos szinten 162-en értek el színtízes átlagot.

Országos első helyet ért el Kolozs megye az idei érettségi eredmények kifüggesztésekor: 85,1 százalékos sikerarányával meghaladta a 73,3 százalékos országos átlagot. Megyénket Iaşi követi 81,7%-kal, majd Galac (81,6%) és Brăila (81,3%) megye következik a rangsorban. A főváros az ötödik helyen áll az országos listán 77,4%-os sikeraránnyal. A leggyengébben teljesítő megyék közé sorolták Ilfov (47%), Giurgiu (55% és Călăraşi (53%) megyét. A tanügyminisztérium közleménye szerint a 73,3%-os idei eredmény 5,5%-kal több a tavalyinál (67,8%). A megjelent 121 470 vizsgázó közül 89 054 fiatal ment át. Országos szinten 162-en értek el színtízes átlagot. Román nyelvből 1116-an, anyanyelvből 170-en, a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból 6188-an (matematikából 3336, történelemből 2852), a profilnak megfelelő választható tantárgyból 5761-en kaptak tízest.

Évek óta először fordult elő, hogy lapunk vonzáskörében magyar osztályba járó fiatal színtízes átlagot érjen el. Kolozs megyében nyolc, Szilágy megyében négy, míg Beszterce-Naszód megyében két színtízes átlag született. Fehér megyében idén senki sem ért el színtízes átlagot. Idén a zilahi Silvania Főgimnázium természettudományi osztályába járó, magyar anyanyelvű tanulónak sikerült minden vizsgán a maximális jegyet elérnie.

Kolozs megyében az idei végzősök 88,47%-a ment át, az előző években végzettek és most vizsgára jelentkezők 43,30%-a. Kolozs megyében román nyelv és irodalomból 46, anyanyelvből 18, a profil szerint kötelező tantárgyból 413, míg a profilnak megfelelő választható tantárgyból 336 fiatal írta meg a maximális, azaz tízes jegyet.

Az óvásokat tegnap lehetett benyújtani 12–18 óra között online is. A végső eredményeket július 1-jén függesztik ki.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján azt is megemlítette, hogy nagyon jól működött Călăraşi megyében a kísérleti jelleggel bevezetett digitális javítás. Jövő évtől szeretnék országszerte a digitális dolgozatjavítási módszert használni. Leszögezte ugyanakkor, hogy a jó eredmények részben a vizsgaanyag leegyszerűsítésének köszönhetők. Kivették ugyanis a számonkérendő anyagból azokat a tartalmakat, amelyeket az online oktatás ideje alatt tanítottak. Hozzátette: megvizsgálják azon iskolák helyzetét, amelyekben az eredmények messze elmaradnak az országos átlagtól.

„Voltak olyan iskolák, ahol egyetlen diák sem ment át az érettségi vizsgán, és néhány nap múlva meglesz a kimutatás arról is, hogy diákok miért nem iratkoztak érettségire. (...) Nem vagyok hajlandó elhinni azt, hogy vannak olyan cinikus kollégák, akik nem engedik vizsgára jelentkezni a diákokat csak azért, hogy megelőzzék az iskola sikertelenségét az érettségin” – fogalmazott az oktatási miniszter.

Cîmpeanu azt is leszögezte, hogy leghamarabb 2027-től változhat radikálisan az érettségi vizsga, miután elfogadják a Képzett Románia projekt következtetéseit felhasználó törvénytervezetet.