Épített örökségünk több mint régi házak, kastélyok, romok összessége

Nagyenyeden zajlott az Örökségünk őrei vetélkedő országos döntője

A népszerű verseny végső megmérettetésére szombaton, május 25-én került sor Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégium dísztermében, ahol a regionális döntők továbbjutói mutatták be az általuk „örökbefogadott” műemléképületeket.

Az ősi alma mater tavaly, 2023-ban az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! elnevezésű népszerű vetélkedőnek egyik regionális döntőjét láthatta vendégül, idén pedig, május 24. és 25. között az országos döntő helyszínéül szolgálhatott a neves tanintézmény.

A széleskörű, sikeres műemlékvédő kezdeményezést Hegedüs Csilla államtitkár és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő dolgozták ki és indították útjára, kezdetben az RMDSZ szórvány cselekvési tervének a részeként. A verseny nagyon sok diákot és közösséget mozgatott meg az évek során és egy kiváló példája annak, hogy egy helyi ötlet hogyan válhatott országos mozgalommá, sőt, az úgynevezett európai jó gyakorlatok sorába is bekerült már.

A verseny megnyitója és díjátadója egyaránt ünnepélyes keretek között zajlott. Karácsonyi Zsolt, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, a versenybizottság elnöke, Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, Nagy Tímea, Fehér megyei kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő és Szőcs Ildikó kollégiumi igazgató köszöntötték a jelenlevőket. A konferálást Galambfalvi Angyalka történelem szakos tanárnő végezte, aki kiemelte: „Épített örökségünk több mint régi házak, kastélyok, romok összessége. Élő tanúja múltunknak, kultúránknak, mestertudásunknak, ezt hivatott hangsúlyozni az Örökségünk őrei verseny”. 

A megnyitón fellépett a Bethlen-kollégium Fügevirág néptáncsoportja, Szilágyi Róbert csoportvezető, informatikatanár irányításával. A táncokat betanította Tóth Bence és Tóth Bóna Boglárka Luca Petőfi programos táncoktatók.

Az interdiszciplináris verseny tavaly októberben indult, a csapatoknak a legkülönfélébb feladatokat kellett teljesíteniük, döntő értékelési szempontként – többek között – a kreativitás és a népszerűsítés hatékonysága szerepeltek. A több hónapi munka 80 százalékot, a színpadi bemutatkozás pedig 20 százalékot tett ki az eredmények összesítésben. A csapatok 7-10 perces színdarabbal, valamint egy versenymappával készültek az országos döntőre. Templomokat, kastélyokat, különböző kulturális és történelmi jelentőségű, építészetileg jelentős épületeket „fogadtak örökbe” és mindannyian bebizonyították: egy életre megfertőzte őket a műemlékek iránti érdeklődés.

A csapatok teljesítményét egy nyolctagú, szaktanárok es szaktanfelügyelők alkotta zsűri bírálta el, amelynek tagjai voltak: Turzai Ildikó (Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed, Fehér megye), Vlaic Ágnes (Téglás Gábor Elméleti Líceum, Déva, Hunyad megye), Kovács Szabolcs (Grigore Silși Általános Iskola, Bethlen, Beszterce-Naszód megye), Székely-Varga Mária Melinda (Ádámosi Általános Iskola, Maros megye), Hajducsi Árpád (Kolozsvári Református Kollégium, Kolozs megye), Sibianu Victor, Kovászna megyei történelem szakos szaktanfelügyelő, Sütő Zsolt (Aurel Popp Művészeti Líceum, Szatmárnémeti, Szatmár megye), Muntean Raul (Csiky Gergely Főgimnázium, Arad). 

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen jobbnál-jobb produkciókat kellett összehasonlítani, végül több kategóriában osztották ki az elismeréseket. A verseny minisztériumi díjazottjai a következők voltak: az első díjat a Kemtaur, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum kapta Gyímesfelsőlokról, felkészítő tanár Ambrus István. A második helyezett a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum csapata, Az algyógyi körtemplom őrei lett, felkészítő tanáruk Szász-Barra Dániel Imre. A harmadik díj kihirdetését tapsvihar kísérte a teremben, hiszen azt a házigazda Bethlen Gábor Kollégium csapatának, A székelykocsárdi református templom őreinek ítélte oda a zsűri, felkészítésük Lőrincz Ildikó tanárnő irányításával történt. 

Az RMDSZ ügyvezető elnökségének kultúráért felelős főosztálya által biztosított különdíjak a következők voltak: a legművészibb bemutató díjat a Thália templomának őrzői, azaz a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csapata kapta, felkészítő tanáruk Barkoczi Éva. A legtörténészibb munka díját az Otohál Ottó Levente tanár által felkészített Örökösök kapták, akik a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumot képviselték. A legleleményesebb munka  díjával A Farkas udvarház őrei csapatot jutalmazták, akik a szászrégeni Lucian Blaga Elméleti Líceumból érkeztek a versenyre, felkészítő tanáruk, Székely Rozália kíséretében.

„Kreativitás, közösség, örökségvédelem, öröm, tehetség, értékeink megismertetése... és még sorolhatnám. Hatalmas energiákat szabadít fel ez a verseny! Jó volt együtt lenni!” – ekképp summázta Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója a kétnapos esemény hangulatát és szellemiségét.