Epésen vagy EP-sen?

Epésen vagy EP-sen?
Javában zajlik a kampány – legalábbis elméletileg – a májusban esedékes EP-választásokra, mégis, mintha az utóbbi időben alig esne szó az Európai Parlamentről, az EU-s intézményekről, a nagy EU-s projektekről.

Talán fel sem figyelek erre, ha nem lenne nyakunkon a Húsvét, s ne jött volna haza – mint mindig ilyenkor – egyik volt osztálytársnőm, aki immár hosszú évek óta az Európai Bizottságnál dolgozik, Brüsszelben… Tévedés ne essék, nem szoktunk politizálni, de „mesterségünkből” adódóan önkéntelenül felmerül egy-egy ilyen téma, olykor puszta kíváncsiságból is, hiszen például a Brexitet is egész biztosan másképp látjuk mi, mint ahogyan egy Brüsszelben élő személy. Sőt, még saját magunkat, az országot is másképp látjuk… Mert csak azt látjuk, hogy (megint) nem nyertünk el egy pályázatot, de azt már nem, hogy az úgy volt megírva, hogy semmi köze nem volt a kiíráshoz, amire benyújtották – mert például nem kapcsolódott a pályázati témához. Nem látjuk, hogy ha eljön egy hivatalos küldöttség, s feltesz egy kérdést az őt fogadó illetékeseknek, olyan diplomatikus választ kap, amiből épp a lényeg hiányzik – vagy ha netán benne is lenne, az angol nyelv nem elégséges ismerete miatt kihámozhatatlan… Nem látjuk, hogy két hónappal az EU égisze alatt megrendezett többnapos rendezvénynek még nincs programtervezete, s még a főszervezőnek áll fentebb, hogy miért mind piszkálják ezzel. Csak azt látjuk, hogy mi mindent megteszünk, megpróbálunk, bezzeg az EU… – nem csoda, hogy a bukaresti taxis, amikor megtudta, hogy osztálytársnőm hol dolgozik, s hivatalos ügyben jár el, csak annyit mondott felháborodva: adjanak több pénzt Romániának! Aztán többet egy szót sem szólt hozzá, kiszálláskor pedig még a csomagtartót sem nyitotta ki neki, nemhogy a bőrönd kivételével mutasson némi figyelmességet hölgy ügyfélnek.

Vajon az efféle taxisofőrök, munkások stb., fiatalok vagy nyugdíjasok közül hányan tudják, hogy valójában mi is az Európai Unió, hogy mi a tiszte az Európai Bizottságnak s mi a Parlamentnek, mibe tudnak „beleszólni” és mibe nem? Hogy milyen EU-s projektek léteznek, miért jók azok Romániának, s mit tud egy EP-képviselő tenni az érdekünkben?

A kérdéseket még biztos sorolhatnám, de jobb kérdésem is van: a mostani EP-kampányban miért nincs szó mindezekről? Persze, nem várom el, hogy elmagyarázzák az EU-s intézmények szerepét vagy működését, de valahogy többet várnék el a pártoktól a kampányban, mint egy-egy három-négyszavas szlogent vagy mottót, ami mellett a plakáton az EP-listát vezető politikusuk mosolyog. Vagy ez az egész EP-választás tényleg csak bemelegítő az elnökválasztásokra, és legfeljebb egymásra mutogató ellenfeleket, EP-s témák helyett a riválisra tett epés megjegyzéseket fogunk hallani a hátralévő bő egy hónapban? Vajon a politikusok úgy vélik, hogy a szavazók amúgy is inkább csak párthűségből mennek el ilyenkor szavazni?

Ez egyébként egyáltalán nem kizárt, a ’89-es változások óta sokan csak azért járnak el, mert azt hallották, hogy demokráciában ez így illik – aztán pedig a szavazófülkében nem is annyira programokra, hanem valakire, sőt, sokkal inkább valaki ellen nyomják a pecsétet a szavazólapra. Csakhát az a generáció fogyóban van, lassan ki kellene találni igazi kampányokat is, projekteket, amivel meg lehetne szólítani, meg lehetne fogni a fiatalabbakat – legalább azt a párat, aki még nem ment el külföldre dolgozni…

Nehéz ügy; máshol se biztos, hogy sikerül: nem tartom kizártnak, hogy anno a népszavazáson résztvevő britek jó részének fogalma sem volt arról, hogy pontosan mit is jelent, mivel jár a Brexit. Ilyenformán pedig fellélegezve mondhatjuk, mi is egy szinten vagyunk velük. Talán azzal a különbséggel, hogy miközben ők már kilépnének, mi a jelek szerint még bent sem vagyunk igazán…

Vagy túl epésen fogalmaztam?