Eltávolították a trikolór szalagokat a honvédek kolozsvári sírkeresztjéről

(A szerző felvételei)
Eltávolították nemrég a piros-sárga-kék szalagokat a magyar honvédek Házsongárdi temetőben található sírkeresztjéről a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által a kincses városban található temetők karbantartási munkálataival megbízott cég, az Eco Garden Construct alkalmazottai.

Megbízható forrásból megtudtuk: a hvg.hu portálon, a Szabadság napilapban és a www.szabadsag.ro hírportálon közölt szeptemberi anyagok megjelenése után feltételezhetően egy magyarországi család letépte az egykori honvéd hozzátartozója sírkeresztjéről a trikolór szalagot, ám amikor ugyanazt szándékozta tenni a többinél is, a kolozsvári városháza hatáskörébe tartozó Közterület-Fenntartó Vállalat (RADP) őre megakadályozta.  

Arra hivatkozott, hogy azoknak kell eltávolítaniuk, akik kihelyezték ezeket. Pár nappal később az Eco Garden Construct munkatársai csendben eltávolították a június 13-án, a Hősök Napja alkalmából a szervezők által kihelyezett szalagokat.  

A Kolozs Megyei Tanács Facebook-oldalán található fotók alapján megállapítható: a szalagokat a karhatalmi és rendfenntartó erők képviselői helyezték el a román, a magyar és a német katonák sírkeresztjére. 

Az eset nyomán a hvg.hu kérdésére a magyarországi Honvédelmi Minisztérium (HM) illetékesei kijelentették: a román nemzeti színű szalagok kihelyezése sérti a Romániával 2008-ban kötött hadisírokkal kapcsolatos megállapodást.