Elnökválasztás - konzultációra hívta a pártokat Ciolacu; az RMDSZ novemberben akarja

Marcel Ciolacu a pénteki kormányülés elején bejelentette, hogy a kormányfő-helyettesekkel együtt hétfőre konzultációkra hívja a parlamenti pártok vezetőit az államelnök-választás időpontjáról.


A miniszterelnök kifejtette, hogy eddig a kormányzást még a választási kampányban sem befolyásolták a politikai feszültségek, mert a koalíciós partnerek megértették, hogy „ez a kormány nem a koalícióé vagy valamelyik politikai párté, hanem Romániáé”. Szerinte a kormány tagjainak pártállástól függetlenül óriási felelőssége van az ország stabilitásának biztosításában. „A választások körüli huzavona befolyásolja a partnerek közötti bizalmat, és véleményem szerint ennek véget kell vetni” - tette hozzá.

Ciolacu közölte: miniszterelnökként nem hozhat egyik vagy másik pártnak kedvező döntéseket, ezért hétfőn konzultál az államelnök-választás időpontjáról a parlamenti pártok vezetőivel. „Ez a helyes hozzáállás, nem pedig egy olyan miniszter leváltása, akinek a saját pártja megtiltotta, hogy előterjesszen egy korábban egyeztetett jogszabályt” - jelentette Ciolacu a liberális párti belügyminiszterre utalva. Hozzátette: nem enged a provokációknak, és nem kíván kormányválságot és instabilitást előidézni Romániában.

A múlt pénteki kormányülés elején a miniszterelnök felkérte Cătălin Predoiu belügyminisztert, hogy a következő hétre készítse elő az államelnök-választás megszervezéséről szóló határozatot. Marcel Ciolacu akkor közölte, hogy koalíció döntésének megfelelően az államelnök-választás első fordulójának időpontja szeptember 15. vagy szeptember 29. lesz, a liberálisok azonban pártérdekekből novemberre-decemberre akarják kitolni, jóllehet korábban nem emeltek kifogást a választások tervezett menetrendje ellen.

Novemberben szeretné az RMDSZ 

Kelemen Hunor azt fogja támogatni, hogy november 30-án tartsák az államelnök-választás első fordulóját és december 8-án a másodikat. 

Jóllehet az RMDSZ-nek a későbbi időpont felel meg, a szövetségi elnök az RFI-nek nyilatkozva kifogásolta, hogy a kormány, pontosabban a kisebbik kormánypárt, a liberálisok nem tartja magukat a korábban bejelentett dátumokhoz. „Hogy bízhatsz azokban, akik bejelentettek egy menetrendet, és utána nem tartják be a szavukat? Nem ez az első eset. Én úgy látom, hogy tartaniuk kellett volna magukat a már meghozott döntéshez. Itt van előttem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bizottságának döntése, amely szerint a kitűzött dátumok szeptember 15. és szeptember 29. 

Azt hiszem, végül valamikor novemberben lesznek a választások, mert annak lehetőségét már elveszítettük, hogy szeptemberben választásokat tartsunk” - fogalmazott az interjúban az RMDSZ vezetője.