Elhunyt Silvia Ghelan

Elhunyt Silvia Ghelan
Elhunyt Silvia Ghelan, a román színjátszás kiemelkedő alakja, a Kolozsvári Román Színház emblematikus egyénisége. Silvia Ghelan 1924. október 25-én született, 95 éves korában, 2019. március 17-én hunyt el, olvasható az intézmény közleményében.

A rendkívül sokoldalú színésznő számos, különböző stílusú szerepben tűnt fel, amelyeket változatos színészi eszközökkel oldott meg, írták a közleményben.

Silvia Ghelan számos neves rendezővel dolgozott együtt, kiemelkedő ezek közül a Vlad Mugurral folytatott munkája. Együttműködésük során a színésznőt láthatta a közönség Klütaimnesztraként Euripidész Iphigenia Auliszban című tragédiájában, eljátszotta Silviat D. R. Popescu Visul című darabjában, Caesoniat Albert Camus Caligula című drámájában vagy Csehov Három nővérében Olgát. Silvia Ghelan Harag Györggyel is dolgozott együtt, a rendező irányítása alatt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban Csehov Cseresznyéskert című színdarabjában Ranyevszkáját alakította.

 „Silvia Ghelan nemes alkatát nem lehet címeren vagy pergamenen meghatározni, az a legjelentéktelenebb beszélgetésekben, a legszánalmasabb szerepekben is észlelhető. (…) Silvia Ghelan jelenléte leginkább egy belülről megvilágított személy súlytalanságával ragadható meg”, írta róla Nicolae Carandino kritikus, a Színészek tegnap és ma című könyvében.

„Arcán néha átvillant egy ismert, de uralt fájdalom. Művészetének fénye ebből, lényének mélyéből fakad. (…) Silvia Ghelan lénye az életben és a színpadon egyaránt felsejlik, de mindig megőriz magában valami rejtett, ismeretlen dolgot, amely formálja létezésének misztériumát”, olvasható a színésznőről Justin Ceuca Silvia Ghelan című könyvében.