Online szervezik meg a Nemzetközi Találkozások jubileumi kiadását

Online szervezik meg a Nemzetközi Találkozások jubileumi kiadását
Tizedik alkalommal szervezi meg a Kolozsvári Román Színház a Nemzetközi Találkozások fesztiválját (Întâlnirile Internaționale de la Cluj): idén november 26. és 28. között hét előadással és korábbi kiadások tematikus beszélgetéseivel, konferenciáival várják az érdeklődőket az online térbe, utóbbiak megtekintése ingyenes – írja közleményében a színház.

Mint írják, a kolozsvári Nemzetközi Találkozások fesztiválja a kezdetektől az egyes évadok legújabb produkcióinak forgószínpadaként lett elképzelve, amely 360 fokban nyitott a kolozsvári közönség, valamint a hazai és külföldi vendégek előtt. „Az esemény a tudás, az elismerés, az építő jellegű kritika, valamint a nézői, színészi és színházkritikusi lét örömének, a művészek és a színházi intézmények közötti új kapcsolatok keresésének és kialakításának tereként jött létre” – fogalmaz a közlemény.

A Nemzetközi Találkozások fesztivál fennállásának tízéves időtartama alatt olyan tematikus kiadásokkal várta a közönséget, mint Gellu Naum költő, dramaturg munkássága (2011), Kelet és Nyugat (2012), Találkozás George Banu színházkritikussal (2013), A szabadság útjai (2014), A mi Európánk (2015), A szerzőt keresve (2016), Extrém (2017), Víziók (2018) és Együtt (2019). A tavalyi, járvány okozta kényszerszünet után a fesztivál most online formában tér vissza: a Keresések nevet viselő idei kiadást az entertix.ro-n (ugyanitt vásárolhatók jegyek és bérletek is a fesztivál előadásaira), valamint a színház weboldalán és Facebook-oldalán követhetik az érdeklődők november 26. és 28. között.

A fesztivál részeként jegyvásárlást követően az említett napokon, tehát péntektől vasárnapig bármikor megtekinthetők online a Kolozsvári Román Színház következő előadásai: Chiritza karanténban (Chiritza în carantină, r. Ada Milea), Ördögök. Sztavrogin gyónása (Demonii. Spovedania lui Stavroghin, r. Tudor Lucanu), Kártyások (Cartoforii, r. Ionuţ Caras), Hat szereplő szerzőt keres (Şase personaje în căutarea unui autor, r. Tudor Lucanu), Ubu în concert (Ada Milea koncertelőadása, r. Tompa Gábor), Tükörben (În oglindă, r. Andreea Iacob), Singur printre mârlani (r. Andrea Gavriliu).

A program retrospektív kiegészítéseként az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg a fesztivál ideje alatt korábbi kiadások beszélgetéseinek, konferenciáinak felvételeit a színház honlapján és Facebook-oldalán. Látható a 2014-es negyedik kiadás Irodalom és totalitarizmus, etika és esztétika. Viták, problematizációk, polémiák a harmadik évezredben (Literatură și totalitarism, etic și estetic. Dezbateri, problematizări, polemici, în mileniul trei) nevet viselő kerekasztalbeszélgetésének felvétele, a 2017-es hetedik kiadás A szélsőségek színháza és a színház szélsőségei címmel tartott George Banu-konferencia, a 2018-as nyolcadik kiadás programjából pedig a Mircea Cărtărescu és Ion Pop beszélgetése: A Cigányiásztól a Levantul-ig – heroikus-komikus-szatirikus eposzok (Mircea Cărtărescu în dialog cu Ion Pop: De la Țiganiada la Levantul – epopei eroi-comico-satirice), valamint a Matei Vișniec és Ion Caramitru beszélgetése: A román színházról a centenárium évében (Matei Vișniec în dialog cu Ion Caramitru: Despre teatrul românesc în Anul Centenarului) nevet viselő események felvételei.