Élhető kisvárosok legyenek a nagyvárosi lakónegyedeink

Fugel Edina: nem tudunk jelen lenni mindenhol, de így szemünk-fülünk van mindenfelé

Élhető kisvárosok legyenek a nagyvárosi lakónegyedeink
Egy éve indította el a lakónegyedfelelős-rendszert a Kolozs megyei RMDSZ, amelynek célja: közelebb kerülni a kolozsváriakhoz, a különböző városnegyedekben élők személyesen tehessék szóvá a lakókörnyezetükben észlelt problémákat. Minden városnegyednek van egy felelőse a megyei RMDSZ tisztségviselői közül: Fugel Edinához a Donát-, illetve Európa-negyed, a Fellegvár és Hídelve tartozik, Oláh Emese a Bulgária-telepért, Kerekdombért, Borháncs és Szopor negyedekért, Rés Éva a Monostor negyedért, Antal Géza a Györgyfalvi negyedért felel; az Irisz negyed Balla Ferenc, a Hóstáti negyed-Mărăști térség Lőrinczi Zoltán, a belváros, Szamosfalva, Tóköz Rácz Béla-Gergely, a tisztviselőtelep, a Hajnal- és Békás negyed Rácz Levente hatásköre , a Nyárfasor negyed gondjaival pedig Vákár Istvánt lehet keresni. Fugel Edina városi tanácsos megkeresésünkre kifejtette: az elmúlt két év önkormányzati munkája rávilágított arra, hogy négy képviselőnek mennyire korlátozott a mozgástere, mégis, a negyedfelelősi rendszer elindítása óta úgy érzi, hogy sikerül azokért az emberekért tenni, akik szavazatukkal támogatták az RMDSZ-t.

- A városnak több körzetéért is felelős: mit tapasztalt eddig, milyen a helyzet az adott városrészben infrastruktúra valamint lakosság, közösség szempontjából? Miben és miért jobb az egyik körzet, mit kellene javítani, megoldani a másikban?  

- A jelenlegi leosztás szerint jómagam négy negyedért felelek. Ezek közül a Donát, Fellegvár és Hídelve környéke viszonylag kompakt, földrajzilag is a lakóhelyem közelében fekvő városrészek. Régi negyedek lévén, többé-kevésbé minden megtalálható elérhető távolságban a lakóknak. Mivel sokkal több emberre lenne szükség, mint ahányan a városi és megyei tanácsban együtt vagyunk RMDSZ-es képviselők, így mindannyian több negyedet is vállaltunk. Az Európa negyed egy viszonylag új környék, az én családomhoz hasonló rengeteg fiatal családdal, így az itt lakó emberek problémáival is tudok azonosulni. A városban vannak olyan ügyek, amelyek minden körzetben visszatérő problémának számítanak, például a járdák valamint az utcák állapota, továbbá a közlekedési nehézségek, vagy éppen a közterületek takarítása mindenhol felmerül. Ezek mellett az Európa negyed esetében megjelenik a közművesítés és alap közlekedési infrastruktúra problémája, hiszen az új negyedekben rengeteg magánutca van, ahol sok esetben a polgármesteri hivatalnak nem igazán van lehetősége beavatkozni.

Fugel Edinát keresték már meg szomszédok közötti viszony rendezésére vonatkozó kéréssel is

- Létezik-e kapcsolat illetve együttműködés az adott körzetben a magyar lakosság más intézményeivel, például iskolákkal, egyházakkal, az RMDSZ területi szervezeteivel?

- Minden környéknek megvannak a sajátos problémái. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind a Donát negyedben, mind a Fellegváron és a Hídelvén az RMDSZ mellett vannak még létező magyar intézmények, helyszínek. Ilyen magyar igazodási pontok az egyházak, vagy épp az itt működő magyar iskolák. Hídelvén jól működő RMDSZ körzeti szervezet is van, az ott tevékenykedők sok esetben átvesznek feladatokat, ügyeket, vagy épp meg is oldanak egy-egy ilyen helyzetet. Az Európa negyed ilyen szempontból, mondhatnánk azt is, hogy hátrányban van, viszont az a tapasztalatom, hogy itt többnyire olyan személyek élnek, akik Facebookon vagy e-mailben is el tudnak érni, ha bejelenteni valójuk van.

varosnapokHirdetés

- Hogyan látja a negyedfelelősi program működését valamint lényegét?

- A negyedfelelősi programot 2021-ben indította az RMDSZ kolozsvári szervezete, azzal a céllal, hogy az RMDSZ tisztségviselői a város különböző lakónegyedeit felvállalva segítsenek az ott élőknek. A városi tanácsosok mellé csatlakoztak a megyei tanácsosok is, így sikerült Kolozsvár 19 lakónegyedét leosztani 9 tanácsos között. A projekt azzal a céllal indult, hogy jobb és hatékonyabb kommunikációt alakítsunk ki Kolozsvár lakosaival, személyesen tudják feltenni lakóhelyükkel kapcsolatos kérdéseiket, jelenteni tudják ezzel kapcsolatos problémáikat és ezekre választ, megoldást kapjanak. Szeretnénk egy minél élhetőbb Kolozsvárt elősegíteni.

- A lakosság részéről milyen problémával fordultak Önhöz, sikerült-e valamiben közbenjárni, segíteni, megoldást találni?

Legtöbbször a köztisztasággal és forgalommal kapcsolatos problémákkal, kérdésekkel kerestek meg. Számomra is nagyon jó, hogy van ilyen lehetőség is, hiszen nem tudunk jelen lenni mindenhol, de így szemünk-fülünk van mindenfelé. Az emberek jelzik az apróbb-nagyobb gondokat is, mi pedig ezeket az észrevételeket továbbítjuk az irodában dolgozó kollégák felé, és nyomon tudjuk követni, utána tudunk kérdezni még az ügyek állásának.

Példának okáért, nem olyan rég hívott egy úriember, hogy a Horea úti hídon a járólapok kotyogtak, mi pedig kiküldtük a kollégákat ellenőrizni és orvosolni ezt. De szoktak hívni honosítási kérdésekkel és egyéb ügyintézési kérdésekkel is. Kerestek meg már azzal is többek között, hogy segítsünk szomszédok közötti viszonyt rendezni, sőt, családon belüli erőszak áldozatának is tudtunk már segíteni a negyedfelelősi rendszer elérhetőségének a révén.

Vannak egyszerű gondok, amiket nagyon könnyen, egy-két telefonhívással is meg lehet oldani, de vannak ennél jóval súlyosabbak is, amelyek esetében, ha segíteni nem is tudok, de legalább elérhető vagyok és egy biztató szóval a gondban lévők mellett állok.

- Az adott körzetekben mi mondható el a közrendről, közbiztonságról, köztisztaságról? Készül-e a város az említett negyedekben valamilyen lényegesebb beruházással, újítással?

A közrend és közbiztonság kérdésében úgy gondolom, hogy mindig lesz hova fejlődni. A hozzám tartozó negyedek közül közbiztonsági kérdésekkel még nem fordultak hozzám, azonban annál több köztisztasági üggyel kerestek meg. Ezen kívül, lévén, hogy több iskola vezetőtanácsában is benne vagyok, velük közvetlen kapcsolatot sikerült kialakítani, onnan is többször kerestek már meg. Ami a beruházásokat illeti, megújul a Hétvezér téri park, fejlesztjük az Al. Vlahuta utca közvilágítását, valamint a Szamos parti munkálatok is folynak. Tervben van a Fellegvár újragondolása és fejlesztése is.

- Mit tart jónak és kielégítőnek, illetve min változtatna a körzetében?

Zöldövezet, közterek, parkolók – ezek lennének a kulcsszavak. Ezzel kapcsolatos kérésekkel/kérdésekkel szoktak a legtöbben hozzám fordulni, ezeket emelném ki én is. A tömegközlekedés is ezek közé a témák közé tartozik. Mi a családommal tömegközlekedést használunk, és azt érzékeljük, hogy vannak jobb és kevésbé jó összeköttetéssel rendelkező negyedek. Itt is lenne mit fejleszteni. Amit viszont kifejezetten jónak tartok, hogy folyamatos lüktetésben vannak a lakónegyedek és ezeknek az újítása, a fejlesztése. Számomra egyértelmű visszacsatolás a lakónegyedekben történő beruházások léte arra, amit 2020-ban a városprogramban megfogalmaztunk, és amit én is felvállaltam önkormányzati képviselőként. A cél továbbra is az, hogy élhető kisvárosok legyenek a nagyvárosi lakónegyedeink. Ilyen újítás például a bicikli utak kiépítése a Gorbó, Kálvária, Békás és még több más patak mentén, vagy a Szemere (Trotușului) utca 5. szám alatti parkoló, amely 365 helyet biztosít, ebből 10 helyet fogyatékkal élők számára, 10-et elektromos autóknak, valamint 12 férőhely a motorkerékpárok/mopedek és 40 férőhely kerékpároknak van fenntartva. Ugyancsak ide sorolnám a játszóterek most elkezdett felújításait, amelyre nagy szükség volt, például a Szamos partján, a Donát negyedben többet is felújítottak, továbbá a Fellegváron. Az elmúlt két év önkormányzati munkája rávilágított arra, hogy négy képviselőnek mennyire korlátozott a mozgástere, mégis, a negyedfelelősi rendszer elindítása óta úgy érzem, hogy sikerül azokért az emberekért tenni, akik szavazatukkal támogatták az RMDSZ-t.