Elévült a bűncselekmény, felmentették a terrorizmus vádja alól

Elévült a bűncselekmény, felmentették a terrorizmus vádja alól
A legfelsőbb bíróság elrendelte a büntetőeljárás megszüntetését egy radikalizálódott fiatal, Mihai Theodor Eugeniu ellen, aki a vád szerint középiskolás diákként szimpatizált egy közel-keleti fundamentalista szervezettel, és egy diáktársával arról tárgyalt, hogyan lehetne felrobbantani a cernavodăi atomerőművet.

A bíróság az alkotmánybíróság két határozatára alapozva megállapította, hogy elévültek azok a bűncselekmények - terrorcselekményre felbujtó propaganda terjesztése és terrorcselekmény elkövetésére irányuló összeesküvés -, amelyekkel a fiatalt vádolták.

Mihai Theodor Eugeniut felmentették további két, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény, illetve a gyermekpornográfia vádja alól is.

Ez az első eset, hogy egy terrorista propaganda miatt bíróság elé kerülő román állampolgárt felmentenek az alkotmánybíróság határozataira hivatkozva.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészei 2018 júniusában vették őrizetbe az akkor 15 éves Mihai Theodor Eugeniut terrorizmus gyanújával.

A DIICOT szerint a tinédzser 2017 szeptemberétől aktívan tartotta a kapcsolatot közel-keleti terrorista szervezetek romániai és külföldi támogatóival azzal a céllal, hogy a szervezetek eszméinek és tanainak módszeres terjesztésével új követőket toborozzon.

(Fotó: Wikipedia Commons)