Elballagott az Apáczai-líceum 100. évfolyama

Elballagott az Apáczai-líceum 100. évfolyama
Az Apáczai-líceum három osztálynyi fiatalja ballagott el ma délben az Alsóvárosi református egyházközség Kétágú templomából. Papp Hunor Zsolt iskolalelkész áhítatában a 100. zsoltárból idézett, miszerint „vígan énekelj az Úrnak… menjetek eléje vigassággal”. A végzősöket arra kérte: maradjon meg bennük az egymás iránti szeretet, a barátság érzése, zárják egymást a szívükbe.

A tizenegyedikesek nevében Tóth Csenge szavalattal, Jenei Deborah énekkel búcsúzott a maturandusoktól. Horváth Márton búcsúbeszédében kifejtette: a ballagók életében lezárul a kiszámítható szakasz, és következik a sok kiszámíthatatlan elem, mint az időjárásban. „Az iskola a nagy szabadság kezelésére is meg kellett tanítson. Ti vagytok a 100. évfolyam, amely tanúsíthatja, hogy ez egy jó iskola” – összegzett a tizenegyedikes tanuló.

– Iskolátok névadója, Apáczai Csere János nem hitt a korlátokban, és vakmerő célokat állított maga elé. Tűzzetek ti is ki magatok elé nagy célokat, merjetek nagyot, magasztost álmodni, és valósítsátok meg álmaitokat. Ez az iskola számotokra mindig origo marad. Amit itt sajátítottatok el, garancia, hogy bárhol megtaláljátok a helyeteket – buzdította a ballagókat Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

– Elérkezett nap, amikor elballag a 100. generáció. Vártuk ezt a napot, de féltünk is tőle. Nagykorúak lettünk, de nem felnőttek. Tanultunk, tapasztaltunk, elestünk, majd felálltunk és újrakezdtünk. A mai nap a hála napja: sokat köszönhetünk tanárainknak, iskolánknak. A mai nap az emlékezés napja is. Boldogan búcsúzunk, mert jól csiszolt lélekkel távozunk – búcsúzott a tizenkettedikes Palocsay Erzsébet Johanna. A végzősök közül Filep-Gergő Zsombor énekkel, Csorba Emese szavalattal búcsúzott.

– Igazi bátorság kellett ahhoz, hogy az első világháború után és Trianon előtt beindítsanak Erdélyben egy református leánynevelő intézményt. Az intézmény sikeréhez hitre, fanatizmusra és sok munkára volt szükség. Romokon született virágként fejlődött az Apáczai-líceum. Ma bátornak lenni alázatot, odafigyelést, önzetlen szeretetet és felelősségvállalást jelent. Ti is követendő példává váltatok, így erősítették a közösséget. Legyen célotok az alázat, az Isten iránti hála és szeretet – búcsúztatta a végzősöket Vörös Alpár igazgató.

Az Apáczai-líceum maturandusai közül a tanulmányi díjazottak a következők. XII. A osztály: I. díjas  Palocsay Erzsébet Johanna (9,90), II. díjban részesült Pustan Viola (9,86), III. díjat érdemelt Albert Andrea (9,81). A XII. B osztályban első díjat kapott Kelemen Kinga (9,91), II. díjas lett Ambrus-Dobai Arianna (9,77), III. díjban részesült Tordai-Soós Anna és Péter Otniel Sándor (9,72). A XII. C osztály díjazottjai: I. díj Bálint Orsolya (9,59), II. díj Török Tímea (9,52), III. díj Halász Erika Ildikó (9,28). A Szabadság különdíját Farkas Alexandra Róberta XII. A osztályos tanuló érdemelte ki kiváló tanulmányi eredményeiért, szorgalmáért, a közösségért kifejtett munkájáért.