EKE-napi rendezvény Várfalván

EKE-napi rendezvény Várfalván
Az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) 1891. május 12-én kezdte meg tevékenységét. Az EKE születésnapjának tekinthető jeles napot 2009-től kezdődően ünnepeljük meg. Az egyesület 2013 óta Várfalván, az EKE-Várban szervez kétévente ünnepséget, itt tartotta 2016-ban a 125 éves, majd 2021-ben a 130 éves jubileumi évfordulót is.

Az idei EKE-napi rendezvényt rendhagyó módon tartották május 12–14. között. Május 13-án, szombaton a főszerep a közmunkáé volt, amelynek során számos munkálatot végeztek: az új közösségi ház építésének folytatása (Ambrus József és csapata), a földhordás befejezése az új közösségi ház mögé, a betonpillérek kiöntése, a kerítés megtisztítása és lefestése, a tábori kellékek leltározása, a régi illemhely feltöltése földdel, az udvar, a kert, a környék megtisztítása, a régi épületek karbantartása.

Szombat este felavatták Kádár József (Várfalva, 1850 – Dés, 1939) tanár, szakíró, tudós, közéleti személyiség, a Szolnok-Doboka vármegye monographiája szerzője emléktábláját, aki munkásságával a magyarság kulturális értékeinek a megőrzéséhez járult hozzá. Beszédet mondott Szász József a dési Kádár József Kultúregyesület képviseletében, valamint a helyi önkormányzat nevében Mărginean János polgármester. Május 14-én, vasárnap közösen túráztak a Torockótól délnyugatra fekvő Vidalykőre.

(Luidort Péter)