Egyre több a külföldi turista Kolozsváron és a megyében

Rendezvények és természeti látnivalók vonzzák a turistákat

emberek, utca
Közel félmillióan érkeztek a kincses városba tavaly (Fotó: Rohonyi D. Iván)
Hosszú évekig a kincses város csupán tranzittelepülésnek számított a Bukarest–Budapest útvonalon utazó turistáknak, az utóbbi esztendőkben viszont célállomássá vált – állapítják meg a turizmussal foglalkozó szakemberek, a szállodák és a magánszálláshelyeket kínálók, valamint a vendégszerető és a kanapészörfölők (Hospitality Club és Couchsurfing) képviselői. A Kolozsvár által kínált szakmai konferenciák és továbbképzők, az üzleti találkozók, a sport- és kulturális események és rendezvények, valamint a világhírű klasszikus és könnyűzenei fesztiválok, a környék természeti szépségei egyaránt idevonzzák a turistákat, közölték a szakemberek. Nem véletlen tehát, hogy a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozó turisztikai tájékoztató iroda és a vendégfogadó egységek által összeállított statisztika szerint egyre több a vendég Kolozsváron. Tavaly közel félmillióan érkeztek, ami közel 10 százalékos növekedés az egy évvel korábbi vendégszámhoz képest.

Megfigyelők szerint hosszú ideig Kolozsvár tranzitvárosnak számított az átutazó turistáknak, akik Budapestre tartva útba ejtették ugyan a várost, de csupán egy-két napot töltöttek itt. A 2023 januárjától november végéig gyűjtött statisztikai adatok viszont egyértelműen azt jelzik: a Kolozs megyébe látogató személyek száma jelentősen növekedett. Az adatok szerint a múlt év első 11 hónapjában 645 844 turistát regisztráltak, köztük 125 901 külföldit. 

A statisztikai adatok szerint 2023 novemberében a különböző turistaszállásokon 54 367 vendég szállt meg. A turisták száma 2022 novemberéhez képest 0,8%-kal nőtt, 2023 októberéhez képest pedig 8,5%-kal csökkent. 2023 novemberében a romániai turisták aránya a turistaszállásokon 85,1%-ot, míg a külföldi turistáké 14,9%-ot tett ki. A 2023 novemberében regisztrált vendégéjszakák száma 94 234 volt, ami 0,2%-kal több, mint az egy évvel korábbi novemberi vendégéjszakák száma, és 11,1%-kal kevesebb, mint a 2023 októberében jegyzetteké. Továbbá a statisztika szerint a turisták átlagos tartózkodási ideje 2023 novemberében 1,7 nap volt. A szálláshelyek nettó kihasználtsága 2023 novemberében 26%-os volt, ami 1 százalékpontos visszaesést jelent 2022 novemberéhez képest. A január–novemberi időszakban Kolozs megyében 645 844 turistát szállásoltak el, ami 9,7%-os növekedést jelent a korábbi év azonos időszakához képest. Ebből 125 901 (a látogatók 19,5%-a) volt külföldi. 

Fontos megjegyezni, hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy a külföldi turisták száma 2022 azonos időszakához képest 32,1%-kal nőtt. A szálláshelyekre érkező külföldi turisták számát tekintve a legnagyobb arányban az Európából érkező vendégek jöttek Kolozsvárra és a megyébe, azaz a külföldi turisták 82,3%-a.

Félmillió külföldi turista Kolozsváron

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal sajtóosztályától kapott információk szerint 2023-ban a kincses városba érkező turisták száma közel félmillió volt, ami közel 10 százalékkal többet jelent az egy évvel korábban regisztrált vendégszámnál. Tavaly 112 329 külföldi turistát jegyeztek, ami közel 40 százalékos növekedést jelent. A néhány évvel ezelőtti trenddel ellentétben már nem Magyarországról, hanem Németországból érkezett a legtöbb külföldi látogató. A városba érkező turisták száma tekintetében a második helyen Olaszország, a harmadik helyen Magyarország, a negyediken az Amerikai Egyesült Államok, az ötödiken pedig Nagy-Britannia áll. 

Az országok szerinti érkezések statisztikájának a megváltozása az utóbbi esztendőkben hatalmas fejlődésre és népszerűségre szert tevő Untold zenei fesztivál miatt következett be, de a többi nemzetközi rendezvény, esemény, szakmai konferencia is hozzájárult. A statisztikai adatok szerint az érkező turisták vonatkozásában országos szinten Kolozsvár a negyedik a rangsorban.

„A Hója-erdő ufó-tisztását akarta látni” 

A Couchsurfing (Kanapészörfölők) ingyenes vendégfogadási nemzetközi hálózaton keresztül Kolozsváron belföldi és külföldi vendégeket fogadó magánszemély szerint tavaly valóban több érdeklődő kereste meg. – Szingapúrból, Oroszországból, Horvátországból, Tajvanból, Kolumbiából, az Egyesült Királyságból, Ausztriából, Tunéziából jöttek tavaly, 2022-ben pedig Olaszországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Litvániából, Transznisz­triából, Ukrajnából, Hollandiából, Hondurasból, Jordániából, Spanyolországból érkeztek vendégek. Valamennyien érdeklődtek a házigazda, a hely és a hagyományok iránt – mondta a férfi. Megjegyezte: többen célirányosan érkeztek Kolozsvárra. – Meglepett, hogy néhányan nagyon konkrét társadalmi, politikai vagy akár gazdasági jelenségek iránt érdeklődtek. Akadt olyan, aki a Funar-féle emléktáblák, szobrok jellemezte szimbolikus térfoglalás felől érdeklődött, mást pedig az ipari negyed rekonverziója, a zsidó örökség vagy a magyar kisebbség demográfiai helyzete érdekelt – számolt be tapasztalatairól a férfi. Hozzátette: szinte valamennyi vendég a Tordai-hasadékot és a sóbányát látogatta meg. – A legkülönlegesebb kérés a szingapúri vendégem részéről érkezett. A huszonéves Saraht a bácsi erdőben időnként „megjelenő” földönkívüli lények érdekelték. Szerencséje volt: teliholdas éjszakán, éppen éjfélkor érkeztünk a híres tisztásra, ahol megfigyelhette a jelenséget. A Donát negyedi elhagyatott volt postahivatalhoz is el akart látogatni, de időhiány miatt le kellett mondania róla – tette hozzá a kolozsvári férfi.

Az országba közel tíz százalékkal több turista érkezett

Romániában tavaly 9,8 százalékkal, 29,1 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve – közölte az országos statisztikai intézet (INS). A világjárvány előtt, 2019-ben 29,870 millió vendégéjszakát jegyeztek fel Romániában a kiadó szobák és lakások adatai nélkül. A hazai vendégek tavaly 24,707 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, 7,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, míg a külföldiek 4,464 milliót, ami 22,5 százalékos bővülés az előző évi szinthez mérten. 

Romániába tavaly közel 15 millió külföldi érkezett, de csak 14,2 százalékuk vett igénybe kereskedelmi szálláshelyet. A külföldi turisták közül legtöbben Németországból (218 273) érkeztek, majd az olaszok (186 724), az izraeliek (150 466), az amerikaiak (136 398), a magyarországiak (112 286), a britek (110 085) és a franciák (104 248) következnek.

Regionális eloszlásban – az országos idegenforgalom csaknem 18 százalékát kitevő részesedéssel – a tengerparti üdülőhelyeket üzemeltető Konstanca megye áll az élen 5,203 millió vendégéjszakával, amelyet a főváros követ 3,623, a legnépszerűbb síközpontokkal rendelkező Brassó megye 2,849, Bihar megye 1,456, Vâlcea megye 1,346, Prahova megye 1,257, Kolozs megye 1,122 és Szucsáva megye 1,120 millió vendégéjszakával.

A legtöbb külföldi turista (869 ezer) Bukarestben szállt meg, a rangsorban pedig Brassó megye (164 ezer), Kolozs megye (132 ezer), Szeben megye (127 ezer), a fővárost övező Ilfov megye (83 ezer) és Temes megye (81 ezer) következik.