„Az egész világ megfordul Kolozsváron” – elárasztják a turisták a kincses várost

A statisztika, a cégek és a vendéglakásokat üzemeltetők szerint is nőtt a kereslet

„Az egész világ megfordul Kolozsváron”  – elárasztják a turisták a kincses várost
Ritka manapság azon kereskedelmi vagy termelői tevékenység, amelynek képviselői elégedettek a gazdasági mutatókkal. Az infláció, az Ukrajnában zajló háború, az energiaárak növekedése olyan rizikófaktorok, amelyek a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság irányába mozdítják el az általános gazdasági helyzetet és kilátásokat, ezek pedig egyértelműen negatívan befolyásolják az általános hangulatot. Szakértők szerint a koronavírus-járvány utáni mobilitási hullám most tetőzik, véleményüket visszaigazolják az utazásokra, a külföldi vagy belföldi nyaralásokra, valamint a vendégéjszakákra vonatkozó statisztikai adatok. Ezekkel kapcsolatban az Országos Statisztikai Intézet közölte: a kereskedelmi szálláshelyeken az első hat hónapban 16,6 százalékkal 11 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi év azonos időszakához mérten. Ez ügyben egy foglalási céget, illetve egy vendéglakásokat működtető magánszemélyt kérdeztünk.

Bár a különböző mikró- és makrógazdasági mutatók, a bruttó nemzeti össztermék (GDP), az államháztartási hiány, a befektetések vonatkozásában nem feltétlenül a legjobb a helyzet, vannak iparágak, amelyek jó hírekről számolnak be, ilyen például a turizmus.

Emlékeztetjük olvasóinkat: a napokban ötven intézkedést magába foglaló sürgősségi rendelettel készül csökkenteni a kormány a költségvetési kiadásokat, ugyanis a Victoria-palótában rádöbbentek arra, hogy az állami szektorban tarthatatlan szintet értek el a kiadások. S mivel emiatt jelentős mennyiségű európai pénzektől eshet el az ország, a Marcel Ciolacu vezette kabinetnek sürgősen lépnie kellett. Az intézkedéscsomagnak serkentő hatást szánnak, növelni szeretnék a befektetők bizalmát, és javítani az általános gazdasági kilátásokon.

A jó hírek egyelőre a turisztikai szektorból jönnek: az Országos Statisztikai Intézet (INS) által a napokban kiadott jelentés szerint a kereskedelmi szálláshelyeken az első hat hónapban 16,6 százalékkal 11 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi év azonos időszakához mérten, a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve.

Közölték: a romániai turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 12,4 százalékkal 9 millión felüli értékre, a külföldi turistáké 39,7 százalékkal több, mint 2 millióra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma 17,3 százalékkal 5,617 millióra nőtt. Ezen belül a román turisták száma 13,5 százalékkal, 4,686 millióra, míg a külföldieké 41,4 százalékkal 930 600-ra emelkedett.

Tudatták azt is, hogy júniusban a vendégéjszakák száma 9,3 százalékkal 2,78 millióra nőtt tavaly júniushoz képest. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma júniusban 7,7 százalékkal 1,269 millióra emelkedett éves összevetésben.

varosnapokHirdetés

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra emelkedett Romániában a vendégéjszakák száma, ebbe az adatba azonban az INS tavaly még nem számolta bele azt a 2,26 millió vendégéjszakát, amelyet a kiadó szobákban és lakásokban töltött az ott elszállásolt 1,056 millió turista 2022-ben.

Elérjük a koronavírus-világjárvány előtti értékeket? 

A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma tavaly 21,8 százalékkal, 11,299 millióra nőtt éves összevetésben, a koronavírus-járvány utóhatásai miatt még alacsony 2021-es bázishoz mérten. Ugyanakkor a 2019-es adatokkal összevetve a vendégéjszakák száma még mindig 18,5 százalékkal elmaradt a világjárvány előtti időszakétól, míg a vendégek száma is csaknem 15 százalékkal volt kevesebb.

Az idei első fél év adatai alapján még kétséges, hogy a romániai idegenforgalomnak sikerül-e idén elérnie a világjárvány előtti szintet. Az év első hat hónapjában a romániai szálláshelyekre érkezett turisták száma (kevéssel) meghaladja ugyan a 2019 első fél évében feljegyzett adatot, ám az általuk eltöltött vendégéjszakák száma csak 97,1 százaléka a 2019. év első felében feljegyzett (a 2018-as szinthez képest egyébként visszaesést jelentő) 11,409 millió vendégéjszakás adatnak.

„Az első hat hónap a lehető legjobb volt”

„Az idei év első hat hónapjában a lehető legjobb volt a forgalom a Holló Apartments hét lakása kiadásának vonatkozásában. Bár a lakások jó része csak múlt év közepén került fel az Airbnb internetes foglalási platformra, még így is 30 százalékos növekedést könyvelhetünk el” – nyilatkozta a Szabadságnak Jakab Zoltán.

A tulajdonos hozzátette: nyáron minden lakás tele van. „Hogy honnan jönnek Kolozsvárra az üzletemberek és a turisták? Az egész világból. Télen, tavasszal és ősszel inkább üzleti céllal foglalják le a szobákat, nyáron egyértelműen a kikapcsolódni vágyók vagy fesztiválozók vannak túlnyomó többségben. Nagyon elégedett vagyok a foglalásokkal és az idei év hátralévő részére vonatkozó kilátásokkal. Úgy néz ki, év végéig folyamatosan foglaltak lesznek a belvárosi lakásaim” – tette hozzá a Holló Apartments tulajdonosa.