Húsz százalékkal nőtt Kolozsvár turistaforgalma

Húsz százalékkal nőtt  Kolozsvár turistaforgalma
Emil Boc a Need Tour által június 2-án a törökországi Antalya üdülőparadicsomba indított charter járat kapcsán szervezett tegnapi sajtóértekezleten bejelentette: 2017 első nyolc hónapjában mintegy húsz százalékkal növekedett a turisták száma Kolozsváron. Erdély fővárosának elöljárója úgy gondolja, a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér a legfontosabb olyan közlekedési csomópont, amelynek köszönhetően nőtt a kincses város turizmusa. – Egész évre még nem összegezték az adatokat, de már az első nyolc hónapra vonatkozó statisztika szerint 20 százalékos növekedést mutat, s ez az eredmény elsősorban a repülőtérnek köszönhető – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette: az elmúlt évek számadatai folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak. – A repülőtérnek köszönhetően a kolozsváriaknak és az erdélyieknek lehetősége nyílik külföldi utazásra, és sokan a légikikötő létezésének és eredményes működésének köszönhetően látogatnak városunkba. A számadatok lenyűgözőek: az utasok száma az évi 3 millióhoz közeledik – jegyezte meg az elöljáró.

Emil Boc szerint a kolozsvári repülőtér részéről komoly munkát feltételez a napi körülbelül harminc járat kezelése. – Kolozsvár referencia pont lett a turisták számára, ezért a közlekedési infrastruktúra javítását tervezzük – mondta a polgármester, részletekbe viszont nem bocsátkozott. Tudvalevő például, hogy a helyi és megyei hatóságok, valamint a repülőtér több ízben próbálkozott az intermodális közlekedési csomópont megvalósításával, hogy a repülőtér ne csupán gépkocsival és helyi tömegközlekedéssel, hanem vonattal is megközelíthető legyen, akár a városközpontból vagy a vasútállomásról induló expressz vonalak igénybevételével.

– Eddig azt mondtam, Kolozsvárt a négy T betű határozza meg: Erdély (Transilvania), tehetség, technológia és tolerancia. Ideje hogy az ötödik T betűt, azaz a Turizmust is felkerüljön erre a listára – fogalmazott Emil Boc.