Egyre több az önkéntes véradakozó a Szilágyságban

Egyre több az önkéntes véradakozó a Szilágyságban
Az önkéntes véradók tudatosan és példamutatóan képesek a mozgósításra minden olyan esetben, amikor az egészségügyi intézmények részéről felhívást tesznek közzé, hogy valakinek hirtelen vérre, adott esetben ritkább vércsoportra van sürgősen szüksége – számolt be a Szilágy megyei Vérellátó Központ igazgatója, Cristina Ilieş a megyében jegyzett tavalyi adatokról.

Az intézményvezető a helyi hírportálnak az elmúlt év végi rendkívülibb helyzetről is említést tett, amikor pont a karácsonyi ünnepek táján jelezték a megyei kórháztól, hogy egy újszülöttnek sürgősen Rh-vércsoportos vérre van szüksége. A kismama Rh-negatív vércsoportos, újszülött gyermeke pedig Rh-pozitív vércsoportos, és a vérközpont eleget tudott tenni a kórház felkérésének a szükséges vérellátást illetően – nyugtázta elégtétellel a központ vezetője.

A vérközpont igazgatója úgy vélte, a szilágysági lakosokat minden esetben példamutatóan sikerült mozgósítani, amikor meghirdették a véradást. Tavaly lényegesen megnőtt az önkéntes véradakozók száma: az év folyamán 6966 személy adott vért, ami 352 személlyel több, mint egy évvel korábban, 2015-ben. Az igazgató szerint nagy hatása volt az önkéntesek száma növekedésében az iskolákban és líceumokban megtartott kampánynak, felvilágosításnak, hiszen sok fiatal, első véradó is jelentkezett a begyűjtő központnál. Cristina Ilieş reméli, hogy az első véradókból rendszeres önkéntes adakozók válnak, és idén, 2017-ben még többen jelentkeznek majd a vérközpontnál, hogy ily módon segítsenek a rászorulókon. Egyébként az év jól kezdődött ilyen szempontból, hiszen csütörtökön már több mint 40 személy jelentkezett véradásra, ami igazán feltűnő adat – mondta az intézmény vezetője. A vérközpont a jobb munkaszervezés érdekében meghosszabbította programját, ezáltal a szilágyságiak hétfőtől péntekig reggel fél nyolc és déli fél kettő között jelentkezhetnek véradásra.