Hatos Attila: az önkéntesség nagytesóról kistesóra száll

Közel másfél száz fiatal segíti idén a KMN lebonyolítását

Hatos Attila: az önkéntesség nagytesóról kistesóra száll
A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) gazdag programkínálata, a semmi máshoz nem hasonlítható közösségi összetartozás érzése mellett mindannyiunkban felmerül a kérdés: kik a KMN önkéntesei? Kik ezek a fiatalok, akik egy héten át fáradhatatlanul tevékenykednek és mosolyogva látják el feladataikat, legyen az a résztvevők fogadása, vagy a rendezvények helyszínének előkészítése. Hatos Attila, a KMN önkénteseinek koordinátora – aki „civilben” a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, a KMDSZ elnöke – lapunknak elmondta: a KMN-önkéntesség nagytesóról kistesóra száll. A fiatalok toborzása már a rendezvény előtt bő két hónappal elkezdődik: ez a KMDSZ és a Kolozsvári Magyar Diáktanács (KMDT) feladata. Hatos Attila kifejtette: azért jó KMN-önkéntesnek lenni, mivel sokrétűek a feladatok, a fiatalok ismerkedhetnek, új barátokat szerezhetnek, amire főleg most, a járvány okozta bezártság miatt nagy szükség van.

– Idén a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) alkalmával közel százötven önkéntessel dolgozunk, egészen pontosan 145-tel, és ehhez még hozzáadódik a tizenegy koordinátor. Tavaly valamivel kevesebb, nyolcvan önkéntes volt, ám kevesebb volt a helyszín és a program is. Jövőre remélem visszaállunk a régi, járvány előtti időszakra, amikor  kétszáz  önkéntes dolgozott. Az önkéntesek toborzása már az első rendezvénytől fogva a KMDSZ és a KMDT feladata volt, és a KMN rendezvényei előtt nagyjából bő két hónappal  hirdetjük meg, és folyamatosan lehet jelentkezni. 

A legfőbb kritérium, hogy a fiatal legalább 16 éves legyen. Tizenhat év alatt nem is szabad önkénteskedni.  Felső korhatár nincs: bárkit szívesen fogadunk, vannak negyven feletti önkénteseink is. Az elmúlt  évben, amikor az egyetemi  hallgatók a koronavírus-járvány miatt nem tartózkodtak Kolozsváron, akkor az itteni középiskolá­sok nagyobb százalékban jelentkeztek önkéntesnek. A KMN-en való önkéntesség hagyománya– mondhatni – nagytesóról kistesóra száll.  Az elmúlt három évben, amióta az önkéntesekkel foglalkozom, még nem történt meg, hogy valakinek a jelentkezését ne fogadnánk el – nyilatkozta a Szabadságnak Hatos Attila, az önkéntesek koordinátora és a KMDSZ elnöke. 

Megtudtuk: a KMN-ön­kén­tesek feladatai szerteágazóak. Foglalkoznak a résztvevők beengedésével, a helyszín kialakításával, illetve egy-egy esemény után a  helyreállítással, bontással. A programokra való beengedés tavalytól nyert fontosságot, mivel eleget kellett tenni a koronavírus-járvány miatt hozott szabályoknak. 

 –  Megszokhattuk, hogy a fesztiválok önkéntesei rendszerint ingyen belépőt kapnak az eseményekre. Mivel a KMN ingyenes, ez az ösztönző tényező már kezdettől fogva kiesik.  Azt látjuk, hogy a KMN   önkéntesei a teljes magyar közösség iránt éreznek elhivatottságot. A csapatmunka miatt vállalják az önkéntességet, elhivatottságtól vezérelve. Szándékuk, hogy  a KMN-t színesebbé tegyék, és városuk   presztízsét növeljék – válaszolta Hatos Attila  arra a kérdésre, hogy miért vállalják a fiatalok az önkéntességet.

– Az elmúlt időszakban azt láttuk: maga a közösség az, ami visszahozza a fiatalokat önkénteskedni évről évre. Ez az a közösség, amiről hallanak az iskolában vagy az egyetemen. Ugyanakkor   új embereket ismernek meg, tágítják az ismeretségi körüket. Amikor egy kolozsvári vagy  Kolozs megyei középiskolás találkozik egy  egyetemistával, az elmondja, milyen az egyetem, milyen programokat szervez majd nekik a  KMDSZ, a KMDT. Kissé betekintést nyújtanak abba,  ami a közösségi életet jelenti.  Ezek a fiatalok, akikkel nap mint nap kapcsolatban vagyok, abban lelik örömüket, ha valakivel jót tesznek. Ezért hozzák el egy-egy  diáktársukat a KMN-re,  ahol másfajta életet  mutatnak nekik. Mivel az elmúlt másfél évben a személyes kapcsolatok háttérbe szorultak, most még nagyobb igény van arra, hogy a fiatalok találkozzanak, beszélgessenek egymással, egyszóval visszarázódjanak a járvány előtti időszakba – összegzett Hatos Attila.