Egyre népszerűbb az ALOPEDI telefonos ügyelet

Egyre népszerűbb az ALOPEDI telefonos ügyelet
A kolozsvári gyermeksürgősségin működő, 0364-917 számon elérhető ALOPEDI telefonos orvosi ügyeletet tavaly közel 11 ezren vették igénybe, 16 százalékkal többen 2016-hoz képest.

Naponta átlagosan 30-an kérnek telefonos tanácsadást, az esetek 75 százalékában 8 és 22 óra között. A rendelkezésre álló idő így elégséges a gyermek állapotára vonatkozó helyes telefonos felmérésre, valamint a gondozási útmutatóra. Az is relevánsnak számít, hogy semmilyen kifogás nem merült fel az ügyfélszolgálat tevékenysége kapcsán.

– A program nyilvánvaló sikerén túl az is nagyon fontos, hogy nagyszámú kiskorú beteg részesült ingyenes és azonnali tanácsadásban magasan képzett orvosoknak kösöznhetően. A betelefonálók túlnyomó többsége gyorsan hasznos tanácsokat kapott, így elkerülhették a túlzsúfolt kórházakban vagy orvosi rendelőkben való várakozást – mondta Alin Tișe a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

A távorvoslási szolgáltatást Kolozsvár és térsége számára létesítették, de csak a telefonálók 50 százaléka él ebben a régióban. A legtöbben – az esetek közel 26 százalékában – Bukarestből telefonálnak szaktanácsadást igénylő szülők, hozzátartozók, őket követi a sorban Brassó, Kostanca, Fehér, Prahova és Temes megye. Az ALOPEDI most már külföldről is hívható, tavaly 122 esetben hívták a telefonos ügyeletet az ország határain túlról. Éves lebontásban a legtöbb hívást tavasszal és télen jegyezték, pontosabban március-áprilisban és december-januárban. A láz miatt fordultak legtöbben – az esetek 20 százalékában – az ügyelet orvosaihoz tavaly, de hasonló arányban kértek segítséget emésztési és légzési gondok miatt.

Az esetek 70 százalékában elégségesnek bizonyult a telefonos tanácsadás, 1452 (13,4%) gyerekkel orvoshoz kellett forduni, és 112-szer sürgősségi ellátás volt indokolt.  

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír