Egyre gyakoribbak a viperamarások: ezúttal egyetemista az áldozat

Egyre gyakoribbak a viperamarások: ezúttal egyetemista az áldozat
Kutatásokat végző 27 éves egyetemistát mart meg egy vipera a Gemenele tudományos rezervátumban – írják a hírügynökségek. A források szerint a fiatalt beoltották az ellenszérummal és elszállították a dévai sürgősségi kórházba, tájékoztatott a Hunyad megyei katasztrófavédelem.
Amint arról korábban beszámoltunk, vasárnap délután egy húszéves, nagyilvai férfi kezét megmarta egy kígyó, amikor vizet próbált tölteni egy, a Borgói-hegységben található forrásnál. A besztercei kórházba szállították kivizsgálásokra. Ez immár a második eset, amikor a Borgói-hegységben embert mart meg egy kígyó. A Borgói-hegységben és a Kelmen-havasokban számos vipera él, amelyek a tavaly turistákat és helyieket is megmartak. A visszatérő probléma miatt a Beszterce-Naszód megyei sürgősségi kórház több viperaelleni oltóanyagot vásárolt, amelyeknek hosszú a szavatossági idejük.

Az egyetemista esetét hétfőn este 21 óra örül jelentették az 112-es egységes sürgősségi segélyhívó számon. A nehéz terep miatt egy ötfős hegyimentő-csapat három óra múlva érkezett meg az egyetemistához.

Az egyetemi hallgató tudatánál volt, amikor megérkeztek a hegyimentők, a kígyó a bokája környékén marta meg. Elsősegélynyújtás után a fiatalt olyan helyre szállították, ahonnan átvehette őt egy rohammentő egység. A SMURD munkatársai már a helyszínen beadták neki a kígyómarás elleni szert, és a dévai egészségügyi intézménybe szállították.

A katasztrófavédelmi felügyelőség illetékesei felhívják a turisták figyelmét, hogy óvatosan, körültekintően túrázzanak, legyenek elővigyázatosak, ugyanis legtöbb esetben nehezen megközelíthetőek ezek a helyszínek, a mentőcsapatoknak sok időbe telik, míg elérnek a balesetek helyszínére.

A fiatal férfi a második személy, akit a hegyekben megmar egy kígyó. Pénteken egy 65 éves pásztort mart meg a vipera a Kis-Retyezátban. A férfit a SMURD rohammentő-szolgálat helikopterével szállították a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Hivatalos panaszt tett az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) jogvédő szervezet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT), derül ki a szerkesztőségünkhez eljuttatott közleményből. A panaszban arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar tannyelvű érettségizők bizonyos csoportjait indokolatlan megkülönböztetés érte a 2024. július 2-i román nyelv és irodalom érettségi vizsga során.
Közhír