Egyeztetés az elnökválasztás időpontjáról - az RMDSZ októbert javasolt (FRISSÍTVE)

Elkezdte hétfőn a kétnaposra tervezett egyeztetést a pártokkal Marcel Ciolacu kormányfő az államfőválasztás megszervezésének időpontjáról – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség.

A miniszterelnök bejelentette, „nem egy koalíció, hanem Románia kormányát vezeti, amelyet nem rendelhet alá pártérdekeknek.” 

Amint arról tájékoztattunk, a múlt héten a kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem tudott megállapodásra jutni az elnökválasztás időpontját illetően, amelyet a PSD szeptemberben szervezne, a PNL viszont kitolna novemberre. 

A múlt pénteken lett volna az utolsó nap, amikor a kormány megtehette volna a szükséges jogi lépéseket ahhoz, hogy a tavasszal kötött koalíciós megállapodásnak megfelelően szeptember 15-re kiírják az elnökválasztás első fordulóját.

 Cseke Attila: válasszon októberben államfőt az ország

Az RMDSZ küldöttsége azt javasolta Marcel Ciolacu miniszterelnöknek, hogy az államelnök-választást a parlamenti választásokétól eltérő időpontban, októberben tartsák - számolt be a sajtónak Vicoria-palotában tartott hétfői konzultáció után Cseke Attila.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: a tanácskozáson közölték a kormányfővel, hogy a választások időpontjával kapcsolatos vitát mielőbb le kell zárni. Emellett emlékeztették Marcel Ciolacut arra, hogy az időpont kitűzése a kormány kizárólagos jogköre.

Cseke beszámolója szerint az RMDSZ küldöttsége azt szorgalmazta, hogy az elnökválasztás egyik fordulóját se vonják össze a parlamenti választásokkal. Arra hivatkoztak, hogy ez a húsz éve működő rendszer eddig megfelelő megoldásnak bizonyult, tekintettel az elnöki hivatal és a parlament eltérő jogkörére.

A politikus elmondta, az elnökválasztás első fordulóját már csak akkor lehetne szeptember 15-én megtartani, ha a kormány kedden elfogadja az erről szóló határozatot. Így az RMDSZ szerint az lenne a legjobb, ha októberben választana államfőt az ország. Cseke szerint elfogadhatónak tartják azt is, hogy a november 24-én szervezzék meg az elnökválasztás első fordulóját, november 30-án a parlamenti választásokat és december 8-án az elnökválasztás második fordulóját. "Így is be tudunk férni az alkotmányban rögzített határidőkbe" - mondta az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Marcel Ciolacu kormányfő hétfőn és kedden az államelnök-választás és a parlamenti választások időpontjáról konzultál a parlamenti pártok vezetőivel a Victoria-palotában.

(Cikkünk folyamatosan frissül)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Marcel Ciolacu a pénteki kormányülés elején bejelentette, hogy a kormányfő-helyettesekkel együtt hétfőre konzultációkra hívja a parlamenti pártok vezetőit az államelnök-választás időpontjáról.
Belpol