Egyeztetés az elnökválasztás időpontjáról - az RMDSZ októbert javasolt (FRISSÍTVE)

Elkezdte hétfőn a kétnaposra tervezett egyeztetést a pártokkal Marcel Ciolacu kormányfő az államfőválasztás megszervezésének időpontjáról – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség.

A miniszterelnök bejelentette, „nem egy koalíció, hanem Románia kormányát vezeti, amelyet nem rendelhet alá pártérdekeknek.” 

Amint arról tájékoztattunk, a múlt héten a kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem tudott megállapodásra jutni az elnökválasztás időpontját illetően, amelyet a PSD szeptemberben szervezne, a PNL viszont kitolna novemberre. 

A múlt pénteken lett volna az utolsó nap, amikor a kormány megtehette volna a szükséges jogi lépéseket ahhoz, hogy a tavasszal kötött koalíciós megállapodásnak megfelelően szeptember 15-re kiírják az elnökválasztás első fordulóját.

 Cseke Attila: válasszon októberben államfőt az ország

Az RMDSZ küldöttsége azt javasolta Marcel Ciolacu miniszterelnöknek, hogy az államelnök-választást a parlamenti választásokétól eltérő időpontban, októberben tartsák - számolt be a sajtónak Vicoria-palotában tartott hétfői konzultáció után Cseke Attila.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: a tanácskozáson közölték a kormányfővel, hogy a választások időpontjával kapcsolatos vitát mielőbb le kell zárni. Emellett emlékeztették Marcel Ciolacut arra, hogy az időpont kitűzése a kormány kizárólagos jogköre.

Cseke beszámolója szerint az RMDSZ küldöttsége azt szorgalmazta, hogy az elnökválasztás egyik fordulóját se vonják össze a parlamenti választásokkal. Arra hivatkoztak, hogy ez a húsz éve működő rendszer eddig megfelelő megoldásnak bizonyult, tekintettel az elnöki hivatal és a parlament eltérő jogkörére.

A politikus elmondta, az elnökválasztás első fordulóját már csak akkor lehetne szeptember 15-én megtartani, ha a kormány kedden elfogadja az erről szóló határozatot. Így az RMDSZ szerint az lenne a legjobb, ha októberben választana államfőt az ország. Cseke szerint elfogadhatónak tartják azt is, hogy a november 24-én szervezzék meg az elnökválasztás első fordulóját, november 30-án a parlamenti választásokat és december 8-án az elnökválasztás második fordulóját. "Így is be tudunk férni az alkotmányban rögzített határidőkbe" - mondta az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Marcel Ciolacu kormányfő hétfőn és kedden az államelnök-választás és a parlamenti választások időpontjáról konzultál a parlamenti pártok vezetőivel a Victoria-palotában.

A liberálisok továbbra is novemberben szeretnék

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető testülete egyhangúlag támogatja, hogy az államelnök-választást a szabályos időpontban, azaz novemberben tartsák - számolt a sajtónak PNL országos politikai bürójának hétfői ülésén hozott döntésről Nicolae Ciucă pártelnök.

A PNL elnöke közölte, hogy a liberálisok azért ragaszkodnak az elnökválasztás ciklusvégi, szabályos időpontban történő megtartásához, mert ezt akarják a választók is. "A kampányban több tízezer emberrel volt alkalmunk találkozni, akik arra kértek bennünket, hogy vegyük figyelembe az elnöki tisztség jelentőségét, valamint azt, hogy a megfelelő jelölt megválasztásához szükség van vitára. De megemlítették azt is: nem lenne jó, ha az elnökválasztási kampány időszaka július-augusztusra, a szabadságolások idejére esne" - magyarázta Ciucă.

Șoșoacă novemberre szavaz

Diana Şoşoacă azt javasolta a kormányfőnek a Victoria-palotában tartott hétfői konzultáción, hogy az államelnök-választás két fordulóját november 10-én és 24-én, a parlamenti választásokat pedig december 8-án tartsák.

A SOS Románia párt elnöke a sajtónak a tanácskozás után elmondta: az alkotmány akkor sem sérülne, ha november 10-én tartanák a parlamenti választásokat, az elnökválasztás két fordulóját pedig november 24-én és december 8-án. Emlékeztetett arra, hogy december 8. a román alkotmány napja is.

Şoşoacă tájékoztatása szerint a hétfői tanácskozáson Marcel Ciolacu miniszterelnök nem zárta ki az államelnök-választás és a parlamenti választások összevonását. 'Értésemre adta, hogy a koalíció az összes lehetséges forgatókönyvet számba veszi. Emlékeztettem őt arra, hogy az alkotmánybíróság 2012-ben (...) alkotmányellenesnek nyilvánította a választások összevonását' - számolt be Diana Şoşoacă.

Az USR szerint is jobb év végén

Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke a kormány képviselőivel folytatott hétfői konzultáció után közölte, hogy a tanácskozáson ismét ismertette pártja álláspontját, miszerint az államelnök-választást a ciklusvégi időpontban kell megtartani.

„Nem hinném, hogy volt értelme ennek a párbeszédnek, ha ők már megegyeztek egymás között, de úgy látszik, demokráciásdit játszanak. Kiderül majd, hogy csak mímelték-e a konzultációt. Mi határozottak voltunk, akárcsak korábbi nyilatkozataink során: a törvényt tiszteletben kell tartani, és a választásokat a ciklusvégi időpontban kell megtartani” - mondta Lasconi.

Az USR elnöke szerint nem a választások időpontja a lakosság legfontosabb problémája. Ezért a hétfői találkozón felszólította a kormányt, hogy "ne játszadozzon", hanem foglalkozzon a polgárok reális gondjaival, például a drágulásokkal és az inflációval.

Lasconi újságíró kérdésre válaszolva kijelentette: a következő napokban fog kiderülni, hogy komoly szándékai voltak-e a miniszterelnöknek a választások időpontjáról szóló konzultációsorozat meghirdetésével.

Simion: Ciolacu tehetetlen, Iohannis keveri a kártyákat

A választások időpontjáról szóló hétfői konzultáció után a Román Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion a sajtónak kijelentette, hogy az államelnök-választás szeptemberi megszervezésére számított, de az a benyomása, hogy Marcel Ciolacu kormányfőt újra becsapták, mert decemberi választásokat tervez.

A politikus kifejtette, hogy szerinte a miniszterelnököt bizonyos érdekcsoportok foglyul ejtették. "Attól tartottam, hogy hazudik, de ennél rosszabb történt. Egyszerűen tehetetlen" - jelentette ki. Hozzátette: nem tudja, hogy mivel zsarolják ezek az érdekcsoportok Marcel Ciolacut, de minden jel szerint letetett arról a szándékáról, hogy a koalíció korábbi megállapodásának megfelelően szeptember 15-re írják ki az államelnök-választás első fordulóját. "Egyszer már rávették arra, hogy vonja össze a helyhatósági és az európai parlamenti választásokat, most újra becsapták" - jegyezte meg.

Simion szerint Marcel Ciolacu helyett mások hozzák a döntéseket, voltaképpen Klaus Iohannis államfő bábkormányát vezeti. Úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök azért gondolta meg magát, mert ha szeptemberben tartanák az államelnök-választást, Nicolae Ciucă liberális pártelnök biztos nem jutna be a második fordulóba, ezért több időre van szüksége a felkészülésre.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol