Egyedi zenei élmények, izgalmas nagyjátékfilmek a 27. Alter-Native fesztiválon

Egyedi zenei élmények, izgalmas nagyjátékfilmek a 27. Alter-Native fesztiválon
A versenyprogramba beválogatott rövidfilmek listáját még nem közölték, de a kísérő-, illetve zenei programokat, valamint a nagyjátékfilmes válogatást már elérhetővé tették a marosvásárhelyi 27. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezői. A november 6–10. között, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában szervezett rövidfilmes mustrára több mint ezer alkotást neveztek, ezeket Dana Bunescu vágó, hangmérnök, Csuja László, M. Tóth Géza és Schwechtje Mihály magyarországi filmrendezők, valamint Molnár Levente színész és Cătălin Dordea casting szakértő bírálja.

A versenyprogram mellett izgalmas nagyjátékfilmes válogatást kínál a fesztivál. A friss magyarországi, vagy magyar koprodukciós alkotások közül vetítik Tóth Barnabás Akik maradtak, Reisz Gábor Rossz versek, Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-), Pálfi György Az úr hangja, Milorad Krstić Ruben Brandt, a gyűjtő, Csuja László Kilenc hónap háború, Szilágyi Zsófia Egy nap, Kovács István Szürke senkik című filmjeit. Romániai filmekből sem lesz hiány, látható Marosvásárhelyen Mária, Románia királynéja című Alexis Sweet Cahill-rendezés, Mona Nicoară Distanța dintre mine și mine című filmje, valamint Corneliu Porumboiu legújabb nagyjátékfilmje, Románia Oscar-díjra nevezett alkotása, a La Gomera.

Visszatér Hobo, és mozikoncert is lesz

A koncertek sorozata már a fesztivál előestéjén, november 5-én, kedden elkezdődik a CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely előadásával, amelyet 19 órakor mutatnak be a Kisteremben. A csoport céljai között elsősorban az új magyar zenei élet gondozása, valamint a fiatal és rangidős zeneszerzők, alkotók, előadók összehozása szerepel. A csoport a következő felállásban lép majd színpadra: Szőcs Márton – hegedű, Tornyai Péter – brácsa, Zétényi Tamás – cselló, Szalai András – cimbalom, Horváth Bálint – zongora, vezényel Kedves Csanád.

Szerdán és csütörtökön az Alter-Native szinte évente visszatérő, régi jó barátja, Hobo két koncertjét hallgathatja meg a közönség. A szerdán 19 órától kezdődő Hobo Woodstockja című produkcióval a művész célja bevallása szerint magyar nyelven visszaadni a hatvanas évek érzéseit, gondolatait és zenéjét, amelyek elindították útján, és amelyek azóta is fontosak számára. Csütörtökön 20.30-tól Viharban születtem című előadásával lép színpadra a népszerű előadóművész. Hobo mindkét koncertjét először hallhatja az erdélyi közönség.

Péntek este két koncertre is beülhet a filmkedvelő közönség: 19 órától a Kultúrpalota Kistermében Harcsa Veronika énekesnő legújabb partnerével, az oroszországi születésű, Junior Prima díjas hárfaművész Razvaljajeva Anasztáziával lép színpadra. A formákkal folyton merészen kísérletező Debussy-nek Paul Verlaine és más költők verseire írt műveit a zeneszerzőhöz méltó bátorsággal és újító szándékkal hangszerelte át a két fiatal zenész. A koncertet vetítés egészíti ki, amelyen a megzenésített versek magyar fordításai láthatók.

Ugyanaznap 20 óra 45 perctől a Nagyteremben mozikoncert következik CSOMA – Opera Cinematique címmel. A nagy sikerű, többszörös díjnyertes film, Az élet vendége – Csoma-legendárium színpadi változatát Szemző Tibor (narrátor), Kéringer László (ének) és Gőz László (basszustrombita, tengeri csigák) közreműködésével adják elő.

Szombaton a Jazz&Blues Clubba, illetve a Sörházba költöznek a koncertek. Előbbi helyszínen 19 órától egy brassói együttes, a Midnight Buzz lép fel, amely new jazz, fusion és groove stílusban játszik, míg a Sörházban 20 órától a Balázs Elemér Group koncertjét hallgathatja meg a közönség. Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarát 2000-ben alapította Balázs Elemér, a nemzetközileg is széles körben elismert jazzdobos. A zenekar, amelynek tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak, megalakulása óta jelentős eredményeket ért el, nagy sikerrel szerepelt több tekintélyes európai jazzfesztiválon is.

Felolvasószínház szerepel a 27. Alter-Native programjában: november 6-án, szerdán Szabó Róbert Csaba Agamemnón kutyája című drámáját Patkó Éva rendezésében, Pálffy Tibor szereplésével látható. Vasárnap este 8 órától pedig táncszínházi előadásra hívja a fesztivál a közönségét, a Macaveiu Blanka rendezte Farída című produkcióra.

Kritikaírókat nevel a fesztivál

A 27. Alter-Native kritikaíró műhelyfoglalkozást is hirdet, november 4–10. között a filmkritika elméletével és gyakorlatával ismerkedhetnek meg a műfaj kedvelői. A napi egy-két órásra tervezett tevékenység alatt barátkozni lehet a műfaj alapjaival, de gyakorolni is lehet azt, hiszen a jelentkezők rövid szövegeket kell írjanak a fesztiválon vetített rövidfilmek valamelyikéről. Az írásokból nyomtatott kiadvány készül, így a közönség is elolvashatja a fiatal kritikusok véleményét a látottakról – olvasható a fesztivál Facebook oldalán.

A workshopra elsősorban középiskolások és egyetemisták jelentkezését várják, a foglalkozást Németh Szabolcs Előd filmkritikus vezeti. A műhely részletes munkamenetét (a találkozások idejét, helyét, rendszerességét) az első találkozáskor (november 4-én), közös megegyezés alapján szögezik le. Jelentkezni november 3-ig lehet, elod.nemeth@alternativeiff.ro e-mail címen.

A fesztiválról további információk az alternativeiff.ro weboldalon érhetők el.