Dragnea közzé tette a Grindeanu-kabinet várható tagjainak névsorát (Frissítve Kelemen Hunor nyilatkozatával)

Az RMDSZ megszavazza a Grindeanu-kormányt

Dragnea közzé tette a Grindeanu-kabinet várható tagjainak névsorát (Frissítve Kelemen Hunor nyilatkozatával)
Várhatóan szerdán szavaz a parlament a Sorin Grindeanu megbízott miniszterelnök-jelölt kormányáról, miután kedden a PSD-ALDE vezetői, Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu közzé tették a kabinet miniszter-jelöltjeinek névsorát. Az RMDSZ megszavazza a Sorin Grindeanu-kormányt - közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden, miután a megbízott miniszterelnök és a koalíciós pártok vezetői találkoztak az RMDSZ-frakcióival.

Nő a belügyminisztérium élén is 

A 26 tagú kormányból ketten miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltenek majd, az ALDE-nek négy tárca jutna. A kormánynak nyolc hölgy tagja is lenne: mi több, a belügyminisztériumot  is nő vezetné, ami azért számít szokatlannak, mivel Romániában nő még soha nem töltötte be ezt a tisztséget.

A miniszterelnök-jelöltként korábban Klaus Johannis elnök által elutasított muzulmán vallású Sevil Shhaideh is tagja lehet az új kormánynak, miután a szociáldemokraták miniszterelnök-helyettesi tisztségre javasolták kedden. Liviu Dragnea, a PSD elnöke hozta nyilvánosságra a pártja által javasolt kormánytagok névsorát. Eszerint Shhaidehet a regionális fejlesztési és közigazgatási szaktárca vezetésére jelölték, és ilyen minőségben lenne miniszterelnök-helyettes is. 

A PSD kisebbik koalíciós partnere, a liberális ALDE négy minisztériumot fog vezetni, ezek közül az egyik a külügyi tárca, amelynek élére a diplomáciában jártas, korábban már a tisztséget betöltő Teodor Melescanut javasolták. Melescanu 2012 és 2014 között a Román Külföldi Hírszerzés (SIE) igazgatója is volt.

Dragnea elmondta: a miniszterelnök-jelölt öt kormánytagot választott ki, a többiről a PSD vezetősége döntött. Újságírói kérdésre válaszolva Dragnea nyomatékosította: teljes mértékben felelősséget vállal a kormányért, amelyben – mint mondta – jól felkészült, nagy munkabírású és többnyire fiatal személyek kapnak helyet. Hozzátette: arra is kiemelt figyelmet fordítottak, hogy a nők is legyenek képviselve, így nyolc hölgyet javasoltak miniszter-jelöltnek, közöttük található Carmen Daniela Dan, akit belügyminiszternek terjesztettek elő. 

Grindeanu kijelentette: kormánya nem kíván politizálni, ők ugyanis az ország „igazgatására” vállalkoznak. Grindeanu ezzel arra utalt, amit Dragnea is többször kifejtett, hogy politikai támogatással rendelkező végrehajtó kabinetben érdekelt. Ezt az erőviszonyt tükrözte az is, hogy nem Grindeanu, hanem Dragnea ismertette a kormánynévsort.

A beiktatásra javasolt új kormánynak két miniszterelnök-helyettese lenne, Shhaideh mellett az ALDE egyik társelnöke, Daniel Constantin kerülne ebbe a pozícióba környezetvédelmi miniszterként. Igazságügyi miniszternek a 16 éves parlamenti képviselői tapasztalattal rendelkező szociáldemokrata Florin Iordachet javasolták, aki korábban több olyan törvénymódosítást terjesztett be, amely a korrupcióellenes harc akadályoztatására volt hivatott.

A Grindeanu-kormány miniszterjelöltjei

Regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapok minisztere, miniszterelnök-helyettes: Sevil Shhaideh

Környezetvédelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes: Daniel Constantin (ALDE)

Belügyminiszter: Dan Carmen Daniela

Külügyminiszter: Teodor Melescanu (ALDE)

Gazdasági miniszter: Alexandru Petrescu

Energetikai miniszter : Toma Petcu (ALDE)

Európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter: Ana Birchall

Európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter: Mihaela Virgina Toader

Mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter: Petre Daea

Honvédelmi miniszter: Gabriel Les

Kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter: Ionut Vulpescu

Oktatási miniszter: Pavel Nastase

Kutatási és innovációs miniszter: Serban Constantin Valeca

Pénzügyminiszter: Viorel Stefan

Igazságügyi miniszter: Florin Iordache

Víz- és erdőgazdálkodási miniszter: Adriana Petcu

Munkaügyi és szociális miniszter: Lia Olguta Vasilescu

Távközlési miniszter: Augustin Jianu

Egészségügyi miniszter: Florian Bodog

Ifjúsági és sportminiszter: Marius Dunca

Szállításügyi miniszter: Razvan Alexandru Cuc

A lakossággal való kapcsolattartásért és társadalmi párbeszédért felelős miniszter: Gabriel Petrea

A parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter: Gratiela Gavrilescu (ALDE)

Kereskedelmi miniszter: Florin Nicolae Jianu

Turisztikai miniszter: Mircea Dobre

Határon túli románokért felelős miniszter: Andreea Pastarnac

 

Az induláshoz szükséges bizalmat szavazza meg az RMDSZ 

Az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciója egyhangúan döntött arról, hogy megszavazza a Grindeanu-kormányt, miután megállapították, hogy a kormányprogram sok olyan célkitűzést tartalmaz, amely az RMDSZ választási programjában is szerepel - tette hozzá Kelemen Hunor. Példaként a gyermekvállalás ösztönzését segítő családi adókedvezményeket, a helyi közigazgatásban, közszférában dolgozók bérének növelését, az üdülési kedvezményeket, az új vállalkozások támogatását, a minimálbér növelését említette.

Ez nem jelenti azt, hogy a koalíció minden kezdeményezését támogatják, mondta Kelemen Hunor

A kormányprogramnak van egy kisebbségekkel kapcsolatos része is, amelynek jelentős részét az RMDSZ javaslatára fogadta el a szociálliberális kormánykoalíció - fűzte hozzá az RMDSZ elnöke.

Kulturális államtitkári poszt a kisebbségek számára

Az RMDSZ korábban az egymással egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról állapodott meg a PSD-ALDE koalícióval. Ez a kormány beiktatását követően lép hatályba - mutatott rá Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, amikor az RMDSZ ülésterméből távozott. Azt is bejelentette: az oktatási tárcához hasonlóan a kulturális tárcánál is - amely ezentúl a kultúra és nemzeti identitás minisztériuma lesz - létrehoznak egy államtitkári posztot a kisebbségek számára.

Erről az RMDSZ elnöke később kifejtette: a névváltoztatás kizárólagossági üzenetként értelmezhető, ezen "csak úgy lehet túllépni", ha a tárcánál létrehoznak egy olyan entitást, amely a kisebbségek kultúrájával, identitásával foglalkozik, személyi kérdésekről azonban kedden nem volt szó.

Kelemen Hunor elmondta: az RMDSZ egyelőre az induláshoz szükséges bizalmat szavazza meg a Grindeanu-kormánynak, majd hetente egyeztet a kormánykoalícióval a frakcióvezetők szintjén, rendszeresen konzultál a miniszterelnökkel, miniszterekkel, a koalíció vezetőivel, hogy tartalommal töltse meg a parlamenti együttműködési megállapodást. Ez nem jelenti azt, hogy a koalíció minden kezdeményezését támogatják, de ahhoz, hogy a kisebbségi kérdésekben - nyelvhasználati küszöb csökkentésében, jelképhasználatban - előre lehessen lépni, a magyar érdekképviseletnek partnereket kell keresnie - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy mit szól az RMDSZ a munkaügyi és családvédelmi tárca élére javasolt, magyarellenes állásfoglalásairól elhíresült Olguța Vasilescu jelöltségéhez, Kelemen Hunor azt mondta: az RMDSZ számára az a fontos, hogy ha a kormányfő és a koalíció vállalja: ezek a megnyilatkozások "a múlt részei, és nem a jövő ígéretei".

A külügyminiszteri posztra javasolt Teodor Meleșcanu jelölését érintő kérdésre az RMDSZ úgy vélekedett: a tapasztalt diplomatáról sokkal inkább el tudja képzelni, hogy "normalizálni tudja és akarja" a román-magyar államközi viszonyt, mint azokról a - posztra esélyesnek tűnő - fiatalabb politikusokról, akik az "elmúlt években tönkretették a román-magyar viszonyt".

A PSD-ALDE koalíciót kedden a - nem magyar - kisebbségek parlamenti frakciója is arról biztosította, hogy a szerdai bizalmi voksoláson támogatni fogja a Grindeanu-kormányt.