Dodon győzött Moldova Köztársaságban – máris előrehozott választásokkal fenyegetőzik

Dodon győzött Moldova Köztársaságban – máris előrehozott választásokkal fenyegetőzik
A hétfő reggel ismeretté vált részeredmények szerint Kisinyovban Igor Dodon, a Moldovai Szocialisták Pártjának (PSRM) jelöltje nyerte az elnökválasztásokat a szavazatok 52,29 százalékával. Az Európa-barát erők közös jelöltje, a reformpárti Maia Sandu, a Világbank egykori közgazdásza a voksok 47,71 százalékát szerezte meg. Dodon máris bejelentette: jövőre előrehozott választásokat kezdeményez, a cél a jelenlegi Európa-barát kormány eltávolítása.

Egyre jobban szorul az oroszbarát harapófogó Románia körül

Romániai elemzők szerint a bolgár és moldovai elnökválasztások eredményei egyértelműen arra utalnak: megerősödött az orosz befolyás a térségben. A Hotnews hírportál elemzője, Cristian Pantazi azt fejtegeti: egyre jobban szorul az oroszbarát harapófogó Románia körül, valamennyi szomszéd - a "rendkívüli" helyzetű Ukrajnától eltekintve - a "Kremlnek kedvező vagy éppenséggel annak alárendelt" vezetők kerültek hatalomra.

Dodon az EU-hoz és Romániához való közeledés helyett Moldovának az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz történő csatlakozását támogatja, és több ízben kifejezte csodálatát Vlagyimir Putyin orosz elnök iránt - sorolja a szerző, aki szerint Radev is bevallottan arra törekszik, hogy javítsa az EU és NATO-tag Bulgária "amúgy is szoros" kapcsolatait Oroszországgal. Pantazi felidézte, hogy a bolgár vezetők a varsói NATO-csúcs előtt "egyik napról a másikra" kihátráltak Románia mögül, amikor az a NATO fekete-tengeri jelenlétének erősítését kezdeményezte.

Romániának így Lengyelország maradt az egyedüli olyan szövetségese a térségben, amelyik ellenáll az orosz befolyásnak. Bukarest számára ezért "kritikus fontosságú" az Egyesült Államok támogatása, de ez is kétségessé vált Donald Trump választási győzelme után - értékeli a Hotnews cikkírója.

Az Adevarulban Mircea Morariu arról ír, hogy Románia "ismét határossá vált Oroszországgal", ami szerinte jogos aggodalomra ad okot az ország nemzetbiztonságában illetékes bukaresti vezetőknek.    "Ha hozzátesszük, hogy a szomszédos Magyarországon a nacionalista és elszigetelődő Orbán Viktor nem igazán hajlandó már teljesíteni Strasbourg és Brüsszel utasításait, az EU és a NATO pedig el is tűri túlkapásait, hogy Szerbia és Szlovákia is vörös, és Lengyelország sem túl bíztató színű, hogy az EU is gyengélkedik, és nem tudni, mennyire tarja majd fontosnak a NATO-t a megválasztott amerikai elnök, nos, akkor azt kell mondanunk, amit Jurij Andropov volt KGB-főnök mondott, amikor megtudta, hogy lengyel pápát választottak: van egy problémánk" - fogalmazott a cikkíró.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A budapesti főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. Vitézy Dávid gratulált ellenfelének. Karácsony továbbra is új választást akar.
Külpol
Késsel nyakon szúrta egy ismeretlen férfi Li Dzse Mjung dél-koreai ellenzéki vezetőt, aki kedden Puszanban tett látogatást – közölte a helyi rendőrség.
Külpol