DOCArt, novembertől a Győzelem moziban

DOCArt, novembertől a Győzelem moziban
Új sorozattal bővül a kolozsvári Győzelem mozi kínálata: novembertől DOCArt címmel kiváló, művészetről szóló dokumentumfilmeket, a világ nagy színpadain látható előadásokról készült felvételeket fognak vetíteni. A kolozsvári közönség szerdánként, délután hat órától a világ legnagyobb galériáinak történeteit ismerheti meg, betekintést nyerhet nagy festők képein át a történelembe, vagy éppen nagyvásznon nézhet meg kiemelkedő előadásokat – írják közleményükben a szervezők.

A DOCArt vetítéssorozat a Pannonia Entertainment, egy külső forgalmazó támogatásával valósulhat meg, ezért a filmeket legtöbb kétszer vetíthetik. A produkciókat, amelyek a nagyközönségnek is szólnak, román nyelven feliratozzák. A szervezők szerint az esemény kiváló lehetőséget biztosít a művészeti nevelésre, oktatásra, főleg a fiatal generáció körében.

A sorozat november 6-án, 18 órakor a Botticelli: Dante Pokla című alkotással indul. „A reneszánsz mester, Boticelli több mint 10 évet töltött el az Isteni színjáték rajzainak elkészítésével. Mi az illusztrációk igazi története, és főképp, mi rejlik a Pokol térképe mögött? Miért nem fejezte be a művét, az miért tűnt el, és hogyan találták meg újra? A Boticelli: Dante Pokla a mester munkái mögött rejlő rejtélyekbe vezet be, célja, hogy felfedje a híres művész sötét oldalát, akit főleg a Vénusz születése és a Tavasz című éteri és idilli képeiről ismerünk”, olvasható a filmről a közleményben.

A sorozat november 20-án, a Hitler kontra Picasso című dokumentumfilmmel folytatódik, Claudio Poli fiatal rendező annak próbált utánajárni, hogyan szolgálhat a művészet propagandaként. November 27-én, délután öt órától a kolozsvári közönség „együtt ünnepelheti” Plácido Domingo tenorral pályafutásának öt évtizedét, amelyet a híres énekes az Arena Di Veronában adott gálaesttelt tisztel meg. December 4-én a Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában című filmben Dalí életét és munkásságát ismerheti meg a közönség.

December 18-án az ünnepekre hangol a DOCArt a Veni Domine – Szenteste & Karácsony a Sixtusi-kápolnában című koncertvetítéssel. A vatikáni könyvtárban található szakrális zenekézirati kollekcióhoz hozzáférhet a Sixtusi-kápolna Kórusa. A világ legrégebbi énekkara évszázadok óta dolgozik ezekből a művekből, az elmúlt időszakban újra kiemelkedő teljesítménnyel énekli azokat. A decemberi vetítésen Giovanni Pierluigi da Palestrina, Josquin Desprez, Jacob Clemens non Papa, Tomàs Luis de Victoria, Giovanni Maria Nanino, Pérotin művei, valamint gregorián énekek hallhatók, a kórust Massimo Palombella vezényli.