Díszpolgár lett Uray Zoltán biológus, vívó és Bogdán László atléta

Néhány perccel ezelőtt a Kolozs megye képviselő-testületének határozata alapján díszpolgári címet adományoztak Uray Zoltán erdélyi magyar biológusnak, radiológusnak, vívónak, a biológia tudományok doktorának, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának és Bogdán László atlétának.

„Végtelenül boldog vagyok, hogy az RMDSZ-frakció kezdeményezésére díszpolgári címet adhatunk dr. Uray Zoltánnak, a tudományos kutatásban és a vívó sportágban elért kivételes tevékenységéért, aki életpályájával Kolozs megye jó hírnevét öregbítette és a magyar közösséget szolgálta. Több évtizedes tudományos munkásságával hathatósan hozzájárult Kolozs megye, Kolozsvár és a magyarság tudományos és sportéletének gyarapodásához.  Azzal is otthonosabb lesz Kolozs megye, ha kitüntetjük közösségünk azon értékteremtő és közösségépítő tagjait, akik maradandót alkottak, ezáltal is példát mutatva a fiatal generációnak és fiataljainkat itthon tartani, itthon építkezni, és itthon családot alapítani. Örülünk, hogy alkalmunk adódott megköszönni munkáját” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Uray Zoltán Kolozsváron született 1931. szeptember 23-án. Középiskolai tanulmányait szülővárosában, a Református Kollégiumban végezte, egyetemi diplomát a Bolyai Tudományegyetem Természettudományi Karán biológiából szerzett 1955-ben. A biológiai tudományok doktora. 1950 és 1957 között volt a román vívóválogatott tagja, 1954-ben a Sport mestere címet is megkapta. 1952-ben részt vett a helsinki olimpián. 1954-ben a budapesti főiskolai világbajnokságon bronzérmes volt egyéniben és csapatban is. Kétszeres országos tőrvívóbajnok.

Nyugdíjba vonulása után Uray Zoltán továbbra is közösségi élet aktív tagja maradt, az Erdély Múzeum-Egyesület tagja, számtalan tudományos rendezvényt szervezett, a kolozsvári sportról és vívásról szóló több monográfia megjelenéséhez hathatósan hozzájárult, évente ösztöndíjakat ajánl fel kiváló fiatal sportolóknak.

Kolozs megye díszpolgára címmel büszkélkedhet Bogdán László atléta is, nyugalmazott egyetemi tanár, a BBTE Testnevelés és Sport Karának volt dékánja, a tízpróba romániai csúcstartója, atlétaedző is a mai tanácsülésen jóváhagyott határozat szerint. 

Kolozsvár és a sport nagykövete, Bogdán László 1950. március 21-én született. A Nicolae Bălcescu Líceumot 1969-ben, a testnevelési egyetemet 1972-ben, a bukaresti ANEF-et pedig 1976-ban végezte el. Tízpróbában 1975 óta tartja az országos rekordot 7843 ponttal, amit Párizsban ért el. Ebben az atlétikai számban 10-szeres országos bajnok, 6-szoros Balkán-bajnok, 11 nemzetközi Grand Prix címmel rendelkezik, háromszor vett részt Európa-bajnokságon, 4. helyet ért el az 1968-as lipcsei junior Eb-n, ugyanabban az évben 5. volt a berlini olimpiai reménységek napján,  és 1971-ben harmadik lett a müncheni előolimpiai napon.

(Fotó: Uray Zoltán és Vákár István)