Díjazták Sebastian Mihăilescu dokumentumfilmjét Csehországban

Díjazták Sebastian Mihăilescu dokumentumfilmjét Csehországban
Sebastian Mihăilescu Pentru mine tu eşti Ceauşescu (Számomra te vagy Ceauşescu) című dokumentumfilmje nyerte a legjobb Közép- és Keleteurópai filmnek és a legjobb operatőrnek járó díjat a csehországi Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. A seregszemle október 26-31. között zajlott a Jihlava nevű cseh városban.

A zsűri indoklása szerint Sebastian Mihăilescu rendezőt „Románia történelmét a rekonstrukció módszerével játékos módon való újraalkotásáért” díjazták, Barbu Bălăşoiut pedig a legjobb operatőrnek járó díjjal jutalmazták, olvasható a szervezők közleményében. A filmet az Opus Bonum elnevezésű nemzetközi versenyprogram keretében vetítették a szervezők, a szekcióban 16 egészestés dokumentumfilm szerepelt.

Sebastian Mihăilescu alkotásának világpremierje az október 21–31. között zajló lisszaboni DocLisboa Nemzetközi Fesztiválon volt, ahol elnyerte a legjobb új tehetségnek (New Talent Award) járó díjat.

A Számomra te vagy Ceauşescu kísérleti film, amelyben 15 és 22 év közötti, különbőző hátterű fiatalok vesznek részt a fiatal Nicolae Ceauşescu megszemélyesítésére hirdetett meghallgatáson, és próbálják megtalálni a tettei mögötti motivációkat. A meghallgatáson részt vevők az archív fotókon látottak alapján pózolnak, fikcióvá alakítva számos hivatalos dokumentumot, és Nicolae Ceauşescura is fiktív szereplőként tekintenek, előítéletek nélkül, a kereskedelmi jellegű filmipar kliséin keresztül. A filmben profi és amatőr színészek szerepelnek.

Sebastian Mihăilescu 1983-ban született, 2013-ban végzett a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ugyanitt végezte mesteri tanulmányait. Jelenleg a Dublă fericire című, első nagyjátékfilmjén dolgozik.

(Borítókép: Jelenet a filmből)