Díjazták Márkos Tamást a Magyar Sajtófotó Pályázaton

Díjazták Márkos Tamást a Magyar Sajtófotó Pályázaton
Kihirdették a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményeit: a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által kiírt verseny Képriport kategóriájában harmadik helyezést ért el Márkos Tamás kolozsvári fotóművész Tűzpróba című sorozata.

A képriport a 2021 januárjában a somlyói romatelepen pusztító tűzvészt követően készült Csíkszeredában, az Erőss Zsolt Arénában és Csíksomlyón. „A képek a gyerekek sorsát követik úgy, hogy szándékosan nem utalnak a tűzesetre. Egy részük rövidesen lakókonténerekbe költözik a családjával együtt – a több generáció óta szorosan együtt élő közösség talán végérvényesen szétszakad. Ugyan várhatóan jobb körülmények közé kerülnek, mint ahogyan eddig éltek, a gyerekek zöme mégis inkább a somlyói telepre költözne vissza” – olvasható a sorozat leírásában.

A harmadik helyezéssel elismert Tűzpróba mellett a pályázaton Márkos Tamás Budapest, District 8 című sorozata is dicséretben részesült.

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton 245 fotográfus 2305 pályaművel indult, a zsűri összesen 5810 képet tekintett meg a döntés előtt.

Részletek és a további díjazottak a www.sajto-foto.hu weboldalon böngészhetők. ATűzpróba sorozat bővített változatának kiállítását ma délután öt órakor nyitják meg a kolozsvári Bánffy-palotában, a tárlat március 6-ig tekinthető meg.

(Borítókép: A Tűzpróba sorozat egyik fotója)