Diákszínészek bevonásával készítette el legújabb előadását a Váróterem Projekt

Diákszínészek bevonásával készítette el legújabb előadását a Váróterem Projekt
Hivatásos felnőtt- és amatőr diákszínészek együttműködése révén jött létre a kolozsvári Váróterem Projekt legújabb előadása: a Hullám című produkciót április 23-án, vasárnap este 8 órakor mutatják be a ZIZ művészeti és szociális térben, majd az előadást későbbi időpontokban is játsszák – derül ki a Váróterem közleményéből.

Mint írják, az előadás kiindulópontja Ron Jones történelemtanár tanulmánya: 1967-ben, amikor kaliforniai középiskolai osztályban tanított, Jones a diákokkal a második világháború témáját dolgozta fel, különös tekintettel az 1930-as évek náci Németországára. Arra a kérdésre, hogy azok a borzalmak megismétlődhetnek-e napjainkban, a fiatalok határozott nemmel válaszoltak. Jones ekkor játék-kísérletet dolgozott ki, amely megmutatja, hogy ha nem tanulunk a történelmi példákból, a diktatúrák újra és újra megismétlődhetnek anélkül, hogy az érintettek felismernék, minek a szemtanúi, mihez járulnak hozzá – fogalmaz a közlemény.

Hivatásos felnőtt- és amatőr diákszínészek együttműködése 

A Hullám a Váróterem Projekt első kísérlete arra, hogy miként lehet teljes értékű színházi alkotást létrehozni hivatásos felnőtt- és amatőr diákszínészek közreműködésével. A középiskolai történet – amely sajnos aktuálisabb, mint valaha – a líceumi diákszínjátszókat foglalkoztató Váróterem Színházi Műhely révén kerül bemutatásra – írják a szervezők.

A Hullám című előadást az azonos című film alapján írta és rendezte Imecs-Magdó Levente és Visky Andrej, jelmeztervező Bocskai Gyopár, zene Visky Péter, videó Bethlendi Tamás, hang és fény Sipos Júlia, plakát Benedek Levente. Szereposztás: Dégi Kristóf, tanár – Imecs-Magdó Levente; Nagy Ágota, tanár, előbbi élettársa – Erdei Emese; Köblényi Árpád, tanár, apák, haver – Mostis Gergő; Szalai Judit, igazgatónő, anyák – Kicsid Gizella; Karina – Benkő Boróka/Szilágyi Gabriella; Márk – Román János; Guszti – Mostis Balázs/Balázs Joshua; Liza – Horváth Anikó/Gál Alexandra; Andi – Brenzovics Eli; Bendzsi – Péntek Balázs; Adél – Sarkadi Antónia; Lotti – Görög-Czintos Orsolya; Kuruc – Szekeres Alpár; Sára – Czakó Réka; Orsi – Ajtay Dorka; Hajni – Török Júlia.

Az előadás plakátja (Benedek Levente munkája)

Az előadást április 23-án, vasárnap este 8 órától mutatják be a ZIZ-ben (Párizs utca 5–7. szám), a Fágáș: multikulturális perspektívák – a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban elnevezésű projekt részeként. A terem korlátozott befogadóképessége miatt a vasárnapi előadásra már beteltek a helyek a diákok hozzátartozóival, de a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt későbbi időpontokban: május 18-án, 19-én, 23-án, 25-én, valamint június 3-án, a kezdés minden esetben este 8 óra. További részletek a ZIZ és a Váróterem online felületein, jegyvásárlás a www.eventbook.ro weboldalon.

Borítókép forrása: Facebook/Váróterem