A derékszaggató

Az ősz azt is jelenti, hogy a veteményesben, gyümölcsösben elvégzett betakarítás után elérkezett a legmegterhelőbb művelet, az ásás ideje. Ásni vagy nem ásni: ez itt a kérdés – hogy parafrazáljuk Hamlet monológjának egyik legismertebb (kérdő)mondatát. Shakespeare sorának második része (that is the question) Arany János fordításában így szól: „A lét vagy a nemlét kérdése ez.” És ha mindezt „ásásösszefüggésbe” helyezzük, akkor azt látjuk, hogy még nem is olyan régen a kertészek az ásást valóban létkérdésnek tartották, a kertművelés origójaként – vagy ha az idegen szavakat a latin mellett göröggel is szaporítani szeretnénk, alfája és ómegájaként – tekintettek rá. Mára azonban a szakemberek ezt is, sok máshoz hasonlóan, megkérdőjelezik. Mindjárt tegyük hozzá, teszik ezt nem öncélú okoskodásból, hanem a környezeti változásokra való tekintettel. 

Mert tulajdonképpen mi is az ásás? Olyan alapművelet, amelynek során fellazítjuk a talaj szerkezetét, biztosítjuk az oxigén bejutását. A művelet hasznosságát megkérdőjelezők viszont a természetre hivatkozva állítják, hogy a talaj nem szereti védtelenül, „csupaszon” kitenni magát az időjárás hatásainak. Nyáron az erős napsütés szárító hatása érvényesül, az elporladt földet ilyenkor elfújja a szél, az erős esőzések összetömörítik, és lemossák a felső termékeny réteget, míg télen a fagy mélyen a talajba hatol és megállítja a talajélet folyamatait.

Nos, a dilemmát nem egy rövidke cikkben fogjuk eldönteni, nem is fogjuk megmondani a tutit, senki ne várja, hogy itt és most azonnali, instant megoldásként receptre felírjuk az ásást, vagy annak elhagyását. Egyszerűen ismertetjük a hagyományos eljárást épp úgy, mint az újabb megközelítést a kérdést illetően, és arra biztatjuk a kedves olvasót, hogy mielőtt döntene egyik vagy másik módszer mellett, alaposan tájékozódjon. Egyben arra is kérjük, hogy legyen türelemmel, ugyanis az ásás nélküli talajművelésről két hét múlva olvashat majd egy ehhez hasonló rövid, figyelemfelkeltő cikket.

Az ásáshoz a legideálisabb időszak az október–november. Az őszi ásás során a talaj felső rétegében található szerves anyagokat beforgatjuk az alsóbb rétegekbe, így közelebb kerülnek a gyökerekhez. A csapadék, a fagy, a szél mállasztó hatásának következtében tavaszra a talaj lazává, morzsalékossá válik, javul a szerkezete és az összetétele. Az összetömítődött, taposott felső talajt az ásás során felcseréljük a jó szerkezetű alsó szinttel. 

Fontos, hogy az idő megfelelő legyen, vagyis ne várjuk meg, míg fagyos lesz a föld, és azt se, hogy annyira átázottá, nedvessé váljon, hogy a talaj a lábbelinkre és az ásónkra ragadjon. A művelettel sokat tehetünk a kártevőkkel szemben is, kiforgatva ezeket az ásóval, így a madarak és más állatok könnyebben megtalálják, vagy később a fagy pusztítja el őket. 

Ami a technikát illeti: igyekezzünk minél mélyebbre ásni (15-25 cm), arra viszont vigyázzunk, hogy ne túl nagy darabokat forgassunk meg egyszerre. Ne siessünk, dolgozzunk inkább lassan, „fogjunk” kevesebbet. Az ásást végezzük alaposan, és ha lehet, jó kedvvel, így ugyanis az eredményt tekintve sokkal előnyösebb, mint sietve, pontalanul elfuserálni, csakhogy minél előbb szabaduljunk a fárasztó fizikai munkától. A rögöket ne egyengessük el, a későbbiekben ez az időjárás dolga lesz, az ásást kötött talajok esetén tavasszal amúgy is újra el kell végezni, laza szerkezetű talajokon csak egy alapos gereblyézésre lesz szükség, de erről majd akkor. Ha fák, cserjék közelében dolgozunk, legyünk óvatosak, meg ne sértsük gyökereiket az ásóval.

Ásó... csak egy fanyél, a végén egy darab vassal, de ne felejtsük, hogy ez egy szerszám. Ha a megfelelő ásóról szólunk, ezt mindenki csak azt követően tapasztalja meg, hogy már használta, utólag gyakran rájön, hogy nem a megfelelőt választotta. Nos, ezt megelőzendő, amikor ásót vásárolunk, érdemes odafigyelni a nyél hosszúságára, az ideális hossz 150-160 cm. A nyél vastagsága akkor megfelelő, ha átfogva összeér a hüvelyk- és a mutatóujjunk, s legalább annyira fontos a felület simasága is.

  • A mezőgazdasággal kapcsolatos további közérdekű hírek a falugazdasz.ro honlapon követhetők.