Dagad a Sf. Pantelimon-kórház botránya: őrizetbe vettek két orvost

Ciolacu ás Rafila egyetértenek abban, hogy a bűnösöknek bűnhődniük kell
A bukaresti Sf. Pantelimon kórház intenzív osztályán dolgozó orvosok csütörtökön úgy döntöttek, spontán sztrájkba lépnek. Az orvosok tiltakoznak az ellen, hogy az ügyészség szándékos emberölési kísérlettel és szándékos emberöléssel gyanúsítja és őrizetbe vette szerdán két kollegájukat, a kórház egyik asszisztensnőjével együtt. A vádhatóság szerint ugyanis a két orvosnő gyógyszermegvonással legalább egy beteg halálát bizonyíthatóan előidézte. A román média által „gyanús haláleseteknek” nevezett ügyben négy hónapja kezdődött nyomozás egy kórházi alkalmazott feljelentése alapján, aki azt állította, hogy a vérnyomás szinten tartására használt noradrenalin adagolásának szándékos csökkentése miatt halt meg április 4. és 7. között 17 beteg a Sf. Pantelimon intenzív osztályán.

A bukaresti Sf. Pantelimon kórház két orvosát azzal vádolják, hogy a noradrenalin drasztikus megvonásával idézték elő azon intenzív ellátásra szoruló betegek halálát, akiket megítélésük szerint „már nem célszerű” életben tartani. 

Március 26-án az addigi adag tizenötöd részére csökkentették egy 54 éves, súlyos állapotban levő, rendkívül alacsony vérnyomású betegnek az adagját. A beteg akkor nem halt meg, mert egy asszisztensnő közbelépett, és perfúzión keresztül pótolta a noradrenalint. Április 4-én ismét drasztikusan lecsökkentették ugyanazon beteg noradrenalin dózisát: egy óra múlva a páciensnek leállt a légzése és a szíve, nem sokkal később pedig megállapították a halál beálltát – részletezte az ügyészség. 

A vádhatóság az egyik asszisztensnőt is őrizetbe vette folyamatos hamis tanúzás gyanújával. Az ügyészek mindhárom gyanúsított esetében harminc napos előzetes letartóztatást kértek a bíróságtól. 

Az ügyben eljáró Alexandru Anghel ügyész szerint a 17 gyanús haláleset közül csak egy páciens halála kapcsán rendelkeznek elegendő bizonyítékkal. A vádhatóságnak hozzáférése volt ugyan az automata noradrenalinadagolók adataihoz, de a kórház nem dokumentálja ezek mozgatását, áthelyezését egyik pácienstől a másikhoz. Végül egy – a sajtóban is megjelent – fotó alapján sikerült beazonosítani az adagolók egyikét és összefüggésbe hozni az egyik áldozattal - magyarázta az ügyész

A két orvosnő őrizetbe vétele előtt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter lemondásra szólította fel a Sfântul Pantelimon kórház igazgatóját, arra hivatkozva, hogy a büntetőeljárás súlyosan károsította a kórház hitelét és megingatta az egészségügyi szolgáltatásaiba vetett bizalmat. A kórház menedzsere és orvosigazgatója is beadta lemondását – közölte a miniszter. 

Rafila nem mond le 

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila elmondta, az egészségügyi intézmény két vezetője önszántából döntött úgy, hogy megválik tisztségétől. „Egy dologra azért tekintettel kell lenni: biztosítani kell a kórház működését az új menedzser kinevezéséig” – tette hozzá. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a minisztérium ellenőrző testületének a kórháznál végzett korábbi vizsgálata az adminisztratív tényezőkre, a procedúrák betartására irányult. Hozzátette: a minisztérium és a kórház is minden iratot és kikért felszerelést a nyomozó hatóságok rendelkezésére bocsátott.

Az ügyben tavasszal a bukaresti orvosi kamara fegyelmi bizottsága azt állapította, hogy nem történt műhiba. Korábban a miniszter is azt valószínűsítette, hogy az alkalmazottak közötti súrlódások miatt hozták hírbe a kórházat és feljelentő személyes sérelmek miatt, alaptalan vádaskodással akart bosszút állni kollégáin.

A tárcavezető csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: „teljességgel hihetetlennek” tartja a kórháznál történteket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nyomozás még folyamatban van, meg kell várni a jogerős ítéletet az ügyben.
Kiemelte: a vétkeseket mindenképpen felelősségre kell vonni, de nem szabad a teljes orvosi gárdát megbélyegezni az eset miatt. Hozzátette, a nap folyamán maga is felkeresi a kórházat, beszél az alkalmazottakkal, az orvosi tevékenységnek ugyanis folytatódnia kell.

Rafila ezzel a kórház menedzserének, Bogdan Soceának bejelentésére reagált, miszerint az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály orvosai spontán sztrájkba léptek csütörtök reggel, csak a sürgősségi eseteket és az intenzív osztályon fekvő betegeket látják el. Akciójuk miatt tíz műtéti beavatkozást kellett elhalasztani.

A tárcavezetőt megkérdezték arról is, tervezi-e a lemondását. A miniszter azt válaszolta, nincs oka lemondani. Mint kifejtette, „megérti az üggyel kapcsolatos érzéseket”, de nem tudta irányítani, vagy befolyásolni az orvosok döntéseit. „Senki nem avatkozhat bele az orvosok szakmai döntéseibe – én sem. Nem hiszem, hogy ez a kérdés a minisztériumhoz, vagy annak politikájához tartozna” – mondta Rafila.

Ciolacu sem fontolgatja minisztere menesztését 

Marcel Ciolacu nagyon súlyosnak tartja a kórházban lezajlott eseményeket, de jelen helyzetben nem tartja indokoltnak az egészségügyi miniszter menesztését. A kormányfő sose gondolta volna, hogy ilyesmi megtörténhet a valóságban, főleg, hogy ebben az esetben nem orvosi műhibáról vagy balesetről van szó, hanem előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés a vád. 

Kijelentette: amennyiben a vádak bebizonyosodnak, a Sfântul Pantelimon kórház ügyében minden bűnösnek börtönbe kell mennie, és ha az ügyészi vádirat bármilyen hibát feltár az adminisztratív és orvosi ellenőrzésben, nem fog habozni lemondásokat követelni „a minisztériumtól kezdve a kórházon át az Orvosi Kamaráig”.

A miniszterelnök felszólította a politikusokat, hogy ne használják kampánycélokra ezt a drámát. Ugyanakkor tudatta: jelen helyzetben nem tartja indokoltnak az egészségügyi miniszter esetleges menesztését. Leszögezte, a hatóságoknak nem szabad érzelmi alapú döntéseket hozniuk. „Ha olyan miniszterelnök lennék, aki érzelmi alapú döntéseket hoz, múlt héten le kellett volna váltanom Ligia Deca oktatási minisztert is a SNSPA-botrány miatt” – fogalmazott. Hozzátette: meg kell várni az illetékes szervek vizsgálatának eredményét, mert „helyes, megalapozott, konkrét tényekre alapuló” döntésekre van szükség.