Utolsó pillanatban egyenlítve jutott ki az Eb-re a magyar labdarúgó-válogatott

Utolsó pillanatban egyenlítve jutott ki az Eb-re a magyar labdarúgó-válogatott
A magyar labdarúgó-válogatott kijutott a jövő évi, németországi Európa-bajnokságra, mivel Bulgária vendégeként 2–2 (1–1) arányú döntetlent játszott csütörtökön a zárt kapus szófiai selejtezőmérkőzésen.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese már a 10. percben vezetést szerzett Ádám Martin fejesével, de a hazaiak váratlanul egyenlítettek Szpasz Delev találatával. Az Ilijan Ilijev szövetségi kapitány irányította bolgárok Valentin Antov kiállítása miatt emberhátrányban vonultak a szünetre. A folytatásban Kerkez Milos is piros lapot kapott, Kiril Deszpodov 11-esével pedig a hajrában már a bolgárok voltak előnyben, de a hosszabbítás utolsó pillanatában Aleksz Petkov öngólja magyar Eb-részvételt eredményezett.

A 11 találkozó óta veretlen nemzeti csapat a döntetlennel hét pontra növelte előnyét a harmadik Montenegróval szemben, de csoportelsősége még nem dőlt el, mert a szabadnapos szerbek két ponttal vannak lemaradva.

A magyarok vasárnap 16 órától éppen a montenegrói válogatottat fogadják a budapesti Puskás Arénában a selejtezőcsoport utolsó fordulójában.

A szófiai meccset a lengyel Daniel Stefanski vezette.

A magyar válogatott összeállítása: Dibusz Dénes – Botka Endre (82. perc Kalmár Zsolt), Lang Ádám, Szalai Attila – Loïc Nego (82. perc Gazdag Dániel), Nagy Ádám, Callum Styles, Kerkez Milos – Csoboth Kevin (59. perc Nagy Zsolt), Szoboszlai Dominik – Ádám Martin (74. perc Németh András); Demjén Patrik, Szappanos Péter – Mocsi Attila, Balogh Botond, Szalai Gábor, Bolla Bendegúz, Kata Mihály, Horváth Krisztofer; szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Miközben harminc perccel a mérkőzés kezdete előtt a csapatok a pályán melegítettek, a létesítményen kívül a rendőrség vízágyúval oszlatta a tüntető bolgár szurkolókat, a hangszórókból üvöltő zenét pedig helyenként a beszűrődő sziréna hangja nyomta el az üres Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban.

A találkozót övező újabb kínos közjáték ellenére – a meccs szófiai helyszíne többszöri változtatás után csak kedden vált biztossá – a labda a tervek szerint útjára indult. Az első pillanattól az érződött, hogy a magyar csapat ezen a meccsen minél hamarabb végleg le akarja zárni a továbbjutás kérdését. Marco Rossi tanítványai ennek megfelelően mélyen letámadtak, a bolgárok pedig nem is tudtak értékelhető támadást vezetni az első húsz percben. Ezzel szemben egy percet sem kellett várni az első magyar lövésre, de Szoboszlai célt tévesztett, ahogy nem sokkal később Styles és Ádám is nagyobb helyzetben. Az első kihagyott lehetőségek ellenére alig tíz percet kellett várni a vezető gólra, melyet Ádám fejelt a kapu torkából. A bolgárok húsz perc után jutottak el a 33. születésnapját ünneplő Dibusz kapujáig, de akkor sem önerőből, mert Nagy Ádám adta el a labdát saját térfelén, viszont Szalai Attila javította társa hibáját. Az első gyors és hatékony bolgár akciónál viszont már senki nem tudott segíteni, így váratlanul egyenlítettek a hazaiak, akik ettől fel is bátorodtak, azaz a meccs képe is kiegyenlítetté vált. Az újabb fordulatot Antov kiállítása jelentette, sőt, majdnem kettős emberhátrányba kerültek a bolgárok, de a videobíró Ilija Grujevet megmentette a piros laptól. Innentől fölényben futballoztak a magyarok, gólt azonban a szünetig már nem szereztek.

Térfélcserét követően emberelőnyét kihasználva nagy mezőnyfölényben futballozott a nemzeti együttes, ellenfele a félpályát sem lépte át. Szoboszlainak voltak ígéretes kísérletei, az elsőt a bolgár kapus védte, másodjára 17 méteres szabadrúgásból centiket tévedett, míg harmadszor blokkolták a lövését. Kerkez kiállításával ugyan a létszám kiegyenlítődött, és bár a magyarok támadásban maradtak, a bolgárok kiszabadultak a szorításból, immár képesek voltak megtartani a labdát. A meccsen elsősorban a végig nagy kedvvel futballozó Szoboszlai villanásai eredményeztek gólhelyzetet, pontos beadása után Nego nem találta el jól labdát, majd az angol FC Liverpool sztárja csavart a bal felső sarok fölé. A hazaiak váratlanul büntetőhöz és azt értékesítve vezetéshez jutottak. A magyarok hiába rohamoztak a hátralévő bő tíz percben, elsősorban csak Szoboszlai szabadrúgásai okoztak izgalmat, de semmi nem akart összejönni. A hosszabbítás hetedik percében az utolsó esélyt megragadva a magyar csapatkapitány előre ívelését Petkov a saját kapujába csúsztatta, ezzel kijuttatta a magyarokat az Eb-re.

A lefújás után a válogatott a kezdőkörben ünnepelt egyenpolót viselve, majd a tiszteletjegyes szurkolókkal elénekelte a Himnuszt.

Az Eb csoportsorsolását december 2-án tartják Hamburgban.

Eredmény, Eb-selejtezők, G-csoport, 9. forduló: • Bulgária–Magyarország 2–2 (gól: Szpasz Delev – 24. és Kiril Deszpodov – 79. perc, 11 m, illetve Ádám Martin – 10. és Kiril Petkov – 97. perc, öngól; kiállítva: Valentin Antov – 37. perc, illetve Kerkez Milos – 57. perc)A gólok és kiállítások története:
10. perc: Szoboszlai jobb oldali szabadrúgása után Ádám a bolgár hálóőrt és a védőjét megelőzve 3 méterről a kapu bal oldalába fejelt (0–1).
24. perc: Deszpodov viharzott el a jobb oldalon, középre gurított, majd az érkező Delev megigazította a labdát, aztán 14 méterről a bal felső sarokba lőtt (1–1).
37. perc: Antov a félpályánál felrúgta Ádámot, amiért megkapta második sárga és az ezzel járó piros lapját.
57. perc: Kerkez a bolgár 16-oson belül nyújtott lábbal becsúszott, de Petkovot találta el, így a bíró őt is kiállította második sárga lappal.
78–79. perc: Deszpodov két magyar játékost is kicselezett, majd a büntetőterületen belül Szalai szabálytalankodott vele szemben. A 11-est a sértett a bal felső sarokba rúgta (2–1).
97. perc: Szoboszlai előre ívelt szabadrúgását Petkov a kapusát megelőzve a bal felső sarokba fejelt (2–2).
Borítókép: Ádám Martin bevetődve szerezte meg a vezetést – FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 0–0-s döntetlent játszott Montenegró vendégeként Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen. Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a pontosztozkodással – jobb gólkülönbségének köszönhetően – megőrizte második helyét a csoportban Montenegró előtt, amely eggyel több mérkőzést játszott. A nemzeti együttes négy találkozó után is nyeretlen Montenegróval szemben, viszont idegenben a harmadik meccsen először nem kapott ki.
Sport