Csaknem 40 év után, DNS-vizsgálatok nyomán tartóztattak le egy gyilkost Kanadában

Csaknem 40 év után, DNS-vizsgálatok nyomán tartóztattak le egy gyilkost Kanadában
Egy 61 éves kanadai férfi ellen emeltek vádat két nő meggyilkolása miatt, akiknek holttestét torontói otthonaikban találták meg majdnem négy évtizeddel ezelőtt. A vádlotthoz DNS-vizsgálatok vezettek el - írta a The Guardian online kiadása kedden.

Joseph George Sutherlandet csütörtökön tartóztatták le, és megvádolták Erin Gilmour és Susan Tice 1983-as meggyilkolásával. Mindkét nő szexuális támadás áldozata lett, és halálra késelték őket. Noha a holttesteket négy hónap eltéréssel találták meg, 2000-ben a DNS-elemzés elvégzése után a nyomozók arra gyanakodtak, ugyanaz a férfi követte el a gyilkosságokat - mondta el James Ramer torontói rendőrfőnök.A rendőrségi közlemény szerint Gilmour 22 éves divattervező volt, Tice 45 éves, négygyerekes anya, magasan képzett szociális munkás, aki hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozott.A két ügy évekre a lezáratlan akták közé került, majd 2019-ben elküldték a tetthelyen talált genetikai anyagot egy texasi laboratóriumba, ahol összevetették a houstoni székhelyű Family Tree genetikai tesztekkel foglalkozó cég mintáival.Innentől kezdve visszafelé haladva elkészítették a tettes legközelebbi rokonainak családfáját. Ahogy Sutherlandhez eljutottak, a rendőrség mintát vett tőle, amelyet összehasonlítottak a tetthelyen talált mintákkal - ismertette  a folyamatot Steve Smith detektív.Hozzátette, hogy ugyanez a laboratórium egy másik ügyben már segített a rendőrségnek, DNS-elemzéssel azonosították az 1984-ben megölt kilencéves Christine Jessop gyilkosát. A férfit le is tartóztatták volna, de a család ügyvédje szerint 2015-ben öngyilkos lett.Smith szerint Sutherland korábban nem volt a gyanúsítottak között sem a Gilmour-, sem a Tice-ügyben, a DNS-technológia nélkül nem került volna a rendőrség látókörébe.Jelenleg a torontói rendőrség azt vizsgálja, van-e Sutherlandnek köze az elmúlt 39 év más megoldatlan ügyeihez, azokat a helyeket is felkeresik, ahol a férfi lakhatott vagy megfordulhatott.A csütörtöki letartóztatást követően Smith elmondta, hogy Sutherland a gyilkosságok idején Torontóban élt, de ennél többet nem közölt. A gyanúsított legközelebb december 9-én jelenik meg a bíróságon.

(Képünk illusztráció)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A belga Theatre Tol társulat légi akrobatika bemutatója elkápráztatta a közönséget a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) péntek esti nyitógáláján.
Hűha