Cosmina Barna, a fiatal tehetség

Cosmina Barna, a fiatal tehetség
Nagyon fiatal és szép jövő elé néző tehetséget, Cosmina Barna orgonaművészt hallgathattunk meg az Egyházzene Kolozsvár Egyesület által szervezett hangversenysorozat hétfői koncertjén az evangélikus templomban.

Meglepődtem, amikor hétfő délután beléptem a zsúfolásig megtelt evangélikus templomba Cosmina Barna orgonaművész koncertje előtt. Ha abból indulunk ki, hogy Cosmina Barna koncertje egybeesett a Kolozsvári Magyar Napokkal, akkor érthető, miért volt ennyi érdeklődő, de az orgonaművész hangszeres előadói teljesítményéből ítélve megkockáztatom, hogy szerzett már magának akkora hírnevet, amely egyébként is indokolja a zsúfolásig megtelt templomot – ahová még pótszékeket is el kellett helyezni a hétfői koncerten.

Potyó István karnagytól megtudtuk: Cosmina Barna a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziumban érettségizett orgona szakon Amalia Erdős és Csengeri Kostyák Zsuzsa növendékeként. Jelenleg a Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatója, ahol tanára Erich Türk és Amalia Erdős. Nemrég az Erasmus-program keretében a Weimari Zeneegyetemen tanulhatott Martin Sturm és Mari Fukumoto orgonaművész irányítása alatt. Számos koncertet tartott már és különböző képzéseken vett részt belföldön, illetve Franciaországban.

Műsorán Georg Muffat, Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude, Jehan Alain és Liszt Ferenc művei szerepeltek. Tehetségével, hangszertechnikájával és magabiztosságával Cosmina Barna gyorsan elbűvölte a közönséget. A koncert utáni vastapsot hallva csak reménykedhetünk, hogy külföldi tanulmányai után hazatér és tehetségét itthon fogja kamatoztatni hangszeres előadóként.

(Borítóképen Cosmina Barna hétfői orgonakoncertjén. Fotó: Magyar Egyházzenei Fórum)