Ciucă: Románia példát mutat a nemzeti kisebbségek jogainak védelmében.

A 2024-es év nagy csatája a demokrácia és a tekintélyelvűség, a szabályokon alapuló nemzetközi rend, a szabadságot, az egyéni jogokat és a toleranciát középpontba állító életmód, valamint ezek ellenségei között zajlik - jelentette ki szombaton a szenátusban Nicolae Ciucă.



A felsőház elnöke a EBESZ Parlamenti Közgyűlésének Bukarestben tartott nyári ülésszakán szólalt fel.

A politikus kifejtette, hogy véleménye szerint az EBESZ kulcsszerepet játszik az európai biztonság és együttműködés megerősítésében, Románia pedig 'meghatározó és aktív partner' volt és marad.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, hogy Románia példát mutat a nemzeti kisebbségek jogainak védelmében.

"Hosszú távú intézkedéseink a politikai és polgári részvétel és a társadalmi befogadás ösztönzésére összpontosítottak. Másrészt a megkülönböztetés minden formája elleni küzdelemre és az alapvető emberi jogok védelmére irányuló komplex stratégiákban öltöttek testet. Románia élen jár az antiszemitizmus, a diszkrimináció és a gyűlöletbeszéd minden formája elleni küzdelemben" - fejtette ki a szenátus elnöke.

Rámutatott, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziója visszahozta a háborút a kontinensre. Emlékeztetett a román hatóságoknak arra a döntésére, hogy nem engedik be Oroszország és Fehéroroszország küldöttségét az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének erre az ülésére.

"Az ukrajnai háború sorsa, illetve a demokrácia és a szabályokon alapuló nemzetközi rend jövője szempontjából is kritikus év az idei. Cselekvéseink vagy a cselekvéseink hiánya jelentős mértékben befolyásolja a régió jövőjét. Bármilyen tétovázás az ukrajnai konfliktus meghosszabbodását jelentheti, segítenünk kell Ukrajnának"- fogalmazott Ciucă, aki szorgalmazta a Moldovának nyújtott nemzetközi támogatás megerősítését.

Beszéde végén kijelentette, hogy a háború nemcsak a csatatéren zajlik, hanem a félretájékoztatás, a manipuláció és a propaganda területén is, amelyek a gyűlöletbeszédet, a szélsőségességet és a radikalizmust táplálják