Ciolacu a sofőrök drogtesztjéről: módosítjuk a sürgősségi kormányrendeletet

Csütörtöki ülésén a kormány módosítja a közlekedésbiztonságról szóló sürgősségi rendeletet - jelentette be a kormányülés elején a miniszterelnök.

Marcel Ciolacu elmondta, az egyik legfőbb módosítás szerint ha 72 órán belül nem kapják kézhez a hatóságok a vérmintán végzett laborvizsgálat eredményét, a sofőr visszakapja a pozitív drogteszt miatt bevont jogosítványát. 

A kormányfő elmondta, kérte a belügyminisztertől, hogy vegyék figyelembe a civil társadalom észrevételeit, mert „ez így természetes”. 

„Nem az embereket kell büntetni, ha az államnak nincs kapacitása észszerű határidőn belül megoldani a tesztelést. A kábítószer hatása alatti járművezetés okozta tragédiák megelőzése érdekében hozott intézkedések nagyon fontosak, de nem sérthetik a polgárok alapvető jogait” - fogalmazott Ciolacu. 

Hozzátette, az egészségügyi és a belügyminisztérium havonta jelentést fog készíteni arról, hogy milyen mértékben tartják be a törvényszéki orvostani intézetek a 72 órás határidőt. A mintavételt, a levett minták tárolását és szállítását is szabályozni fogják, az ezzel kapcsolatos szabályok a csütörtökön elfogadásra kerülő sürgősségi rendelet életbe lépésétől számított öt napon belül elkészülnek.