Ciolacu: Románia számít Németország támogatására Schengen-ügyben - Scholz megdicsérte Romániát a kisebbségi jogok vonatkozásában

Románia továbbra is számít Németország támogatására a teljes körű schengeni csatlakozás megvalósításában, amely lehetővé teszi, hogy a román hatóságok beszüntessék az övezeten belüli határellenőrzést nemcsak a légi és tengeri, hanem a szárazföldi határátkelések esetében is - hangsúlyozta Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton, amikor Olaf Scholz német kancellárt fogadta a bukaresti kormány székházában.

A találkozóról kiadott bukaresti sajtóközlemény szerint Ciolacu megköszönte Scholznak, hogy országa és személyesen ő is kiállt a román schengeni csatlakozás mellett.

"A bukaresti kormány egyik fontos célkitűzése a beruházások ösztönzése, az uniós helyreállítási alapból származó forrásokat is beleértve. A német befektetők érdeklődése Románia iránt eddig biztató, és minden bizonnyal új, fontos távlatokat nyit meg olyan kulcsfontosságú területeken történő együttműködés előtt, mint a közlekedési és energetikai infrastruktúra, a digitalizáció, a zöld energia és a védelmi ipar" - idézte a  miniszterelnököt a kormányközlemény.


Mindkét vezető tisztségviselő nagyra értékelte a két ország közötti politikai párbeszéd és a gazdasági együttműködés "kiváló szintjét", Németország ugyanis Románia legfontosabb kereskedelmi partnere, és a második a külföldi befektetők rangsorában. A megbeszéléseken a gazdasági és biztonsági együttműködés elmélyítéséről és a közelgő európai parlamenti választásokról is szó volt.

A közlemény szerint Marcel Ciolacu és Olaf Scholz megállapították: az idén júniusban megválasztandó Európai Parlamentnek foglalkoznia kell majd az EU bővítésével, de a migrációs kihívásokkal, a zöld megállapodással, illetve a digitális átállással is, és válaszokat kell találnia azokra a biztonsági fenyegetésekre, amelyeket az Ukrajna elleni orosz támadás idézett elő az unió határainak közvetlen szomszédságában.

A két vezető egyetértett abban, hogy az európai demokratikus értékek védelméhez egységre, kohézióra, szolidaritásra és egyensúlyra van szükség - zárult a bukaresti kormányközlemény.

Olaf Scholz az Európai Szocialisták Pártjának (PES) választási rendezvényén is részt vesz Bukarestben, Marcel Ciolacu, a  Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Stefan Lofven, a PES elnöke, Giacomo Filibeck, a PES főtitkára és Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos társaságában, akit az európai szocialisták az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelöltek.

Felszólalásában Olaf Scholz gratulált Romániának a schengeni csatlakozáshoz, mondván, hogy a döntés későn született,'de teljesen megérdemelt.

'Hálás vagyok Romániának az Európa biztonságában játszott szerepéért. Az Önök országának hozzájárulása a nemzetközi dandárhoz, amelyben szorosan együttműködünk, megerősíti a biztonságot a NATO délkeleti szárnyán. Az elmúlt 17 évben Románia jelentős tagja volt az EU-nak. Üdvözöljük Romániát a schengeni térségben. Ez a döntés végre megszületett, későn, de teljesen megérdemelten" - fejtette ki. 


A német kancellár elítélte Oroszország indok nélküli ukrajnai háborúját.

"Az Ukrajnának nyújtott támogatásunk elengedhetetlen az európai béke támogatásához" - mondta Scholz, leszögezve, hogy Németország Ukrajna második legnagyobb támogatója, tekintve, hogy 28 milliárd eurós katonai támogatást nyújtott.

A német kancellár szerint az eszkaláció megelőzésének legjobb módja az elrettentés, ezért közös uniós védelmi beruházásokra kerül sor.

"Ez azt is jelenti, hogy félretesszük saját érdekeinket, és egy valóban erős európai védelmi ipart építünk. Ez a választások után az Unió egyik legfontosabb feladata" - fejtette ki Scholz.

A német politikus ugyanakkor megdicsérte Romániát azért, mert tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségek jogait.

"Ma Románia önmagában egy kis Európa, és biztosan tudom, hogy a romániai német kisebbség fontos szerepet játszott a Bukarest és Berlin közötti erős hidak kiépítésében, és ez egy olyan kincs, amit meg kell védenünk" - fogalmazott.

Olaf Scholz a közelgő európai parlamenti választásokról is beszélt, leszögezve, hogy egy olyan Európa, amely a jólétre és az eredményességre törekszik, a legjobb válasz a populistáknak és az autokratáknak.

Stefan Lofven PES-elnök szintén gratulált Romániának a részleges schengeni csatlakozásért.

"Elítéljük Ausztria szükségtelen vétóját. Nincs okunk megtagadni a románoktól ugyanazt a mozgásszabadságot, amelyet más európai polgárok már élveznek" - hangsúlyozta Lofven.

Nicolas Schmit, a PES jelöltje az EB elnöki tisztségére szintén hangsúlyozta: semmiféle indok nincs arra, hogy Romániától megtagadják azt, hogy állampolgárai szabadon közlekedhessenek a szárazföldi határokon át.

"Felháborító, hogy ilyen sokáig voltak a váróteremben. Schengen egy hely, amelyet nagyon jól ismerek, ez egy kis falu Luxemburgban, de a szimbóluma annak, amit a szabad Európa jelent, egy olyan Európa, ahol az emberek szabadon mozoghatnak, egy határok nélküli Európa. A valóság az, hogy azok, akik ellenezték a schengeni megállapodás teljes körű végrehajtását, a konzervatívok voltak Ausztriában és Európa más részein" - jelentette ki Schmit.

Hozzátette: biztosítani kell, hogy a schengeni megállapodást teljeskörűen végrehajtsák Románia esetében.

Románia március 31-én csatlakozott a schengeni térséghez a légi és tengeri határaival.