Ciolacu: nyomkövető bilinccsel az ítéletre várók külföldre szökése ellen

Ciolacu: nyomkövető bilinccsel az ítéletre várók külföldre szökése ellen
Nyomkövető elektronikus lábbilincsek beszerzését sürgeti Marcel Ciolacu. A kormányfő szerint így megelőzhető lenne, hogy a hatósági felügyelet alatt ítéletre váró személyek megszökjenek az országból.

A miniszterelnök péntek este a România TV-nek adott nyilatkozatában elmondta, a legutóbbi kormányülésen felkérte a belügy- és az igazságügyi minisztert, valamint a miniszterelnök-helyettest, hogy két heten belül terjesszenek a kabinet elé egy memorandumot a nyomkövető lábbilincsek beszerzéséről. Szerinte – más európai államok példáját követve – Romániában is nyomkövetők viselésére kell kötelezni a hatósági felügyelet alatt álló személyeket. „Ahelyett, hogy azt magyaráznánk, hogyan sikerült valakinek megszöknie, meg kell nézni, melyik a legrövidebb és legegyszerűbb eljárás a beszerzésre” – fogalmazott.

Ciolacu hozzátette, mindössze „néhány száz” ilyen nyomkövetőre van szükség, és ezek segítségével megelőzhetők lesznek a külföldre szökött elítéltek elfogásával és hazahozatalával járó költségek.

(Borítókép: Wikipédia)