Burkolt magyarellenesség?

Burkolt magyarellenesség?
Régóta figyelem egy Kolozs megyei román képviselő ténykedését. Évekkel ezelőtt, amikor még nem is volt képviselő, több intézmény vezetőségét próbálta meggyőzni, hogy nyissák meg a kolozsváriak előtt a tulajdonukat képező területeket, hogy az emberek kényükre-kedvükre sétáljanak, ahol nekik tetszik. Az illetők hiába próbálták észérvekkel jobb belátásra bírni a fiatalembert, az nem tudta felfogni, hogy intézmények esetében is létezik tulajdonjog, amit illik tiszteletben tartani.

Az egyik román napilapból értesültem, hogy az időközben képviselővé avanzsált férfi most a Kálvária templom körüli területet akarja „visszaadni” a kolozsváriaknak, hogy azok kedvükre sportolhassanak a római katolikus templom környékén, egy olyan területen, amelyről a képviselő úgy tudja, hogy az nagy mértékben az önkormányzat tulajdona. A képviselő azt szeretné, ha a Kálvária-hegyen gyalogos övezetet alakítanának ki, az emberek kedvükre taposhatnák a füvet, és bömböltethetnék kedvenc zenéjüket. Az egyházat pedig azzal vádolja, hogy „rasszista módon” viszonyul a kezdeményezéséhez. Nem érti továbbá, az egyház miért zárkózik el ötletétől. A képviselőnek az sem tetszik, hogy a helyet – szerinte – csakis egyetlen etnikum tagjai és egyetlen vallás hívei látogathatják. „Miféle istenháza az?” olvashattuk a képviselő véleményét a román lapban.

Nem tudok szó nélkül elmenni e kijelentés előtt. Annak ellenére, hogy a képviselő több jó környezetvédő projekthez adta a nevét, úgy érzem, most túllőtt a célon. Ez a mostani megnyilvánulása nem egyéb burkolt magyarellenességnél, hiszen a városban mindenki tudja, hogy a Kálvárián római katolikus templom van, amit magyar hívek látogatnak. Úgy látszik, még egy képviselői mandátumot akar szerezni magának, és ezért semmitől nem riad vissza.

Másik, szintén burkolt magyarellenesnek tekinthető megnyilvánulás egy frissen megalakult román párt részéről jött. Egyoldalú, hamis adatokkal hülyíti egyre növekvő szavazótáborát egy óvoda körüli cirkusszal. Az „örök rossz” persze most is egy olyan felekezet, amelynek tagjai főként magyarok.

Jövőre választási év lesz, ezért mindenki úgy gondolja: nem árt jó előre újságcikkekkel, közleményekkel bebiztosítani maguknak a helyet a választók „szívében”. Kézzel fogható bizonyítékot is fel kell mutatni, milyen kiváló honatyák, nemzetféltők. Szomorú, hogy most is akadnak olyanok, akik fenntartás nélkül mindent elhisznek, ami a romániai magyarság és egyes egyházak ellen irányul.

Ha már most ilyen „hátszéllel” indulunk neki 2020-nak, amikor két választásra kerül sor és a 100 éves trianoni békediktátumra emlékezünk, mi lesz később? Habár, ha kibírtuk az elmúlt száz évet, a következő száz is eltelik valahogy.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)