Büntetőeljárást indítottak az orosz hatóságok egy román és két amerikai újságíró ellen

Büntetőeljárást indított az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy román és két amerikai újságíró ellen, akik az orosz hatóságok szerint illegálisan lépték át az ukrán-orosz határt, hogy Kurszk megye ukránok által elfoglalt területeiről tudósítsanak - jelentették pénteken orosz hírügynökségek, amelyeket az AFP idézett.

A két amerikai újságíró, Kathryn Diss és Fletcher Yeung az ABC ausztrál közszolgálati műsorszóró munkatársai, míg Mircea Barbu a HotNews.ro portálnak dolgozik.

Az FSZB vádjai szerint mindhárman "illegálisan lépték át az orosz határt", hogy eljussanak Kurszk megyébe.

Az ukrán hadsereg augusztus 6-án meglepetésszerű támadást indított Kurszk megyében, a második világháború óta ez volt az első offenzíva, amelyet idegen hadsereg hajtott végre Oroszországban.

Az orosz erők azóta ellentámadásokat indítottak, és közölték, hogy több települést visszafoglaltak a régióban.

Ukrajna azonban továbbra is azt állítja, hogy ellenőrzés alatt tart mintegy 100 települést, és több külföldi médium is tudósított a kijevi erők által megszállt területről.

A RIA Novostyi hírügynökség szerint augusztus 17-től összesen 12 külföldi újságíró ellen indított büntetőeljárást az FSZB, köztük az amerikai CNN, az olasz RAI vagy a német Deutsche Welle munkatársai ellen is. Az érintett újságírók vélhetően már nem tartózkodnak Oroszországban, ahol az orosz büntető törvénykönyv szerint ötéves börtönbüntetésre ítélhetik őket.

(Fotó: Mircea Barbu/Facebook)