Budapesti céget is kötnek a Hezbollah elleni merénylethez

Gyermekek is meghaltak a személyhívó készülékkel elkövetett robbantásban

sebesült
Közel háromezren megsérültek – voltak, akik mindkét szemüket elvesztették a robbanásokban
Több ezer, főként a Hezbollah libanoni siíta militáns csoport ügynökei által használt személyhívó készülék robbant fel kedden egyidejűleg Libanon-szerte és Szíria egyes részein. A BBC tudósítása szerint több jelentés utal arra, hogy az izraeli Moszad kémügynökség robbanóanyagot helyezett el a készülékekben. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint eddig tizenkét ember – köztük két gyermek – meghalt, és több ezren megsérültek, amikor a bombákká alakított személyhívók kedden működésbe léptek, azaz detonálták őket. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a történteket. Libanonban a kórházakat riadókészültségbe helyezték. A Hezbollah szerint „a gázai háború kitörése óta nem érte őket ennyire komoly biztonsági incidens.”

Egy magas rangú libanoni biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a készülékeket hónapokkal ezelőtt hozták be Libanonba. Izraeli és amerikai források szerint Izrael a tervezettnél korábban robbantotta fel a szerkezeteket, attól tartva, hogy a Hezbollah tudomást szerzett a tervről. 

A libanoni militáns szervezet tagjai azt követően tértek át a személyhívó készülékek használatára, hogy vezetőjük, Hasszán Naszrallah korábban figyelmeztetett, ne hordjanak maguknál mobiltelefonokat, mondván, hogy azokat Izrael felhasználhatja mozgásuk nyomon követésére és célzott csapások végrehajtására. A BBC arról is beszámolt, hogy a felrobbant személyhívókat tajvani márkájúaknak vélték. A szóba hozott tajvani Gold Apollo cég azonban tagadja, hogy bármi köze lenne előállításukhoz – állításuk szerint egy magyarországi vállalat gyártotta le a készülékeket, amely a tajvani céggel kötött szerződés szerint jogosult volt a márkanév használatára, írja a brit hírportál. 

Ugyanakkor egy lőszer-szakértő a BBC-nek azt mondta, hogy a készülékekben akár húsz gramm katonai minőségű robbanóanyag is lehetett. „A Moszad robbanóanyagot és egy kódot tartalmazó áramkört helyezett el a készülékben. Ezt nagyon nehéz bármilyen módon kimutatni. Kedden egy üzenetet küldtek ki a készülékekre, amely egyidejűleg aktiválta a robbanóanyagot” – írta egy biztonsági tisztségviselőre hivatkozva a Euronews.

A BAC Consulting tagadja, 
hogy gyártott volna 

Az AP hírügynökség idézi a Gold Apollo tajvani cég közleményét, amely szerint a támadásban használt AR-924-es típusú személyhívókat a budapesti székhellyel rendelkező, BAC Consulting Kft gyártotta. „Az együttműködési megállapodás értelmében engedélyezzük a BAC-nak, hogy a kijelölt régiókban termékértékesítéshez használja a márkajelzésünket, de a termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége” – áll a közleményben. 

A magyar média, köztük a Világgazdaság portál utánajárt a BAC Consulting Kft. adatainak. Mint írják, alig két éve, 2022 májusában alapított vállalkozás, amely fedőcégnek tűnik. A céginformációs rendszer szerint a fő tevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, nincs nyoma annak, hogy gyártási kapacitással rendelkezne. A Budapest 14. kerületében bejegyzett társaság egyetlen tulajdonosa és ügyvezetője bizonyos Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria nevű hölgy, aki a vg.hu megkeresésére nem reagált, s a cég honlapja nem sokkal a hír kipattanása után leállt. Az amerikai NBC-nek viszont sikerült elérnie a cégtulajdonost, aki annyit nyilatkozott, hogy cége csak közvetítő, nem ő gyártotta a személyhívókat, „valamit biztos félreértettek.”

A New York Times amerikai tisztségviselőktől kapott értesülések alapján azt írta, hogy a Moszad és az IDF tagjai aprólékosan készítették elő a kémfilmbeli akcióhoz hasonló műveletet. Mindez nem sokkal az után történt, hogy az izraeli biztonsági kabinet hivatalos háborús célként tűzte ki, hogy visszatelepítsék az északi területekre azt a hatvanezer izraelit, akik a libanoni milícia támadásai miatt menekültek el, írja a Euronews hírportál. Röviddel a robbanásokat megelőzően az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a politikai vezetés „drámai egyeztetéseket” folytat.

A jelentések szerint
az iráni nagykövet 
is megsebesült 

Beszámolók szerint az egész Libanon területén történtek robbanások, ugyanakkor ezek többsége Hezbollah ellenőrzése alatt álló területekre, így Bejrút déli kerületeire összpontosult.   

Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter közlése szerint a sérültek közül mintegy kétszáznak válságos az állapota. A sebesültek közül sokan a Hezbollah tagjai, illetve köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is hírügynökségek jelentése szerint. Ziad Makari libanoni tájékoztatási miniszter izraeli agresszióról beszélt, a külügyi tárca pedig „veszélyes és szándékos izraeli eszkalációról”, amelyet „a Gázai háború jelentős, Libanonnal szembeni kiterjesztésére vonatkozó fenyegetések kísértek”. 

A Libanonban jelentős befolyással bíró Hezbollah szintén Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam „méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért”. A szervezet egyúttal közölte, hogy vezetője, Haszan Naszrallah nem sérült meg. A Hezbollah-val szövetséges libanoni parlamenti elnök, Nabih Berri „Izrael által elkövetett mészárlásról és háborús bűncselekményről” beszélt. A libanoni iskolák és egyetemek szerdán tiltakozásul és az incidensek áldozatainak emlékére zárva maradnak.

A Hezbollah 
megingatása 
volt a cél 

Az Axios amerikai hírportál szerint a robbanások megbénították a Hezbollah katonai parancsnoki és irányítási rendszerének jelentős részét. A támadás célja eleve az volt, hogy elbizonytalanítsa a nagyhatalmú milíciát, és azt az érzést keltse benne, hogy sorai közé hatoltak az izraeli hírszerző szolgálatok – idézett az Axios egy meg nem nevezett forrást. 

A magasan képzett és mindig fegyelmezett Hezbollahban kialakult káoszról ír a The Jerusalem Post elemzője is, szerinte maga a szervezet nem bénult meg, de jelentős csapás érte a kulcsfontosságú tagjait, fáradságos munka lesz újraszerveznie magát. A BBC szerint sok a tisztázatlan dolog, de a Hezbollah harcosainak morálját vélhetőleg megingatta az akció. A brit közszolgálati hírportál szerint nehéz lenne ennél jobban kiszámított, félelmet és zavart keltő támadást kitalálni.

Az Egyesült Államok
azt állítja, nem tudott
az akcióról 

Az Egyesült Államok, Izrael legfontosabb szövetségese, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerint nem volt érintett az ügyben, ezért nem is tudott előzetesen egy ilyen akcióról. Amerika mindenesetre figyelmeztette  Iránt, hogy ne növelje egy regionális háború kockázatát a libanoni támadás után.

„Felszólítjuk Iránt, ne használja ki az incidenst, az instabilitást arra, hogy tovább növelje a feszültséget a térségben”– mondta Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő Washingtonban újságíróknak. Az eddig sem volt titok, hogy Irán a Hezbollah fő támogatója, vélhetőleg nem véletlen, hogy az egyik készülék közvetlenül Irán libanoni nagykövete, Modzstaba Amani közelében robbant fel. 

Az ENSZ a közel-keleti helyzet eszkalálódására figyelmeztetett. „Ezek a fejlemények rendkívül aggasztóak, különösen annak fényében, hogy mindez egy rendkívül instabil környezetben történik” – mondta Stéphane Dujarric, az ENSZ szóvivője. 

Irán „terrorcselekménynek” és „tömeggyilkosságnak” minősítette az akciót. „A libanoni terrorista művelet a cionista rezsim és zsoldos ügynökei kombinált műveleteinek folytatása, amely szembemegy minden erkölcsi és humanitárius alapelvvel, a nemzetközi joggal, és a nemzetközi büntetőeljárás hatáskörébe tartozik” – emelte ki Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivő kedden késő este kiadott, a Hotnews által idézett közleményében. A szóvivő arra kérte a nemzetközi közösséget, haladéktalanul lépjen fel „az Irán halálos ellenségének számító Izrael bűnöző cionista hatóságainak büntetlensége ellen”.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Legkevesebb 18 ember meghalt egy ENSZ-létesítmény elleni izraeli támadásban a Nuszeirát menekülttáborban, a Gázai övezet középső részén. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) közölte, hogy hat munkatársuk is áldozatául esett az izraeli légicsapásnak, amely az általa üzemeltetett iskolát érte Gáza középső részén, tájékoztat honlapján a BBC.
Külpol

Legalább kilenc ember meghalt és öten megsebesültek a dél-libanoni Nabatíje városában egy lakóházat ért izraeli légicsapásban szombaton – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium, amely szerint egy nő és két gyerek is van az áldozatok között.

Az izraeli hadsereg szerint a légicsapás célja a Hezbollah fegyveresei által használt fegyverraktár volt.

Külpol