Brüsszentések

Adott egy város: Brüsszel a neve / Ellene süt-dől kampánynak heve / Zsánklód, vagy Urszula – nekünk mindegy / Jövőnket elveszi, lopja mintegy.

És folytatódik a pazar kis spontán műsor a frissen (különben uniós forrásokból) átadott óvoda udvarán, ahol jelöltek, pártos főemberek, lokális patrióták közbetapsolgatnak a szakaszok közti ünnepélyes-elfogódott hatásszünetekben. Mivel a nótácska nem 27 szakaszos, hogy jutott volna mindenik tagállamnak mökár négy sorocska, jön rögvest a kínálmányozás (kalács, és garantáltan nem génkezelt ukrán gabonából) meg kurta protokolkocc („Ezt tessék megkóstolni: itteni szilva, a hétből biza ötöt már ki kellett vágni, de azt is az elhibázott KAP miatt, ugye leváltják az agrárbiztost jövőre!?”). Majd lendületes és rövidre szabott búcsúzkodás: ígéret, hogy ha bevették, izennek… s küldenek egy leszaggatott bürokratakézelőt, hadd legyen tanulságos trófeaként a tárlóban a tavaly megnyitott tájház nagyobbik szobájának közepén,megmaradásunk mementója gyanánt. 

De míg az uniós tisztviselők hadait ripityára verjük (hogy aztán kontinentális hajtóvadászatot hirdessünk az új szakkáderek becserkészésére), torpanjon meg a menet egy árva pillanatra, s tekintse a következő (iskola)példát  – 1 drb. országos tantárgyversenyre, amely a szomszédos megye székhelyén zajlik, a következő iratokat kell birtokolni ahhoz, hogy a nebuló starthoz állhasson: Születési bizonyítvány másolata / Személyazonossági igazolvány / Iskolai ellenőrző könyv / Orvosi igazolvány / Külön erre a célra kiállított okmány, amelyet a szülő, a tanuló, a kisérőtanár, illetve a tanfelügyelő ír alá.

Ez egy 130 kilométeres úta Brüsszel-Kolozsvár táv légvonalban: 1476. Ha arányosan próbálunk világot értelmezni, nagyjából tízszer több dokumentumot kellene magával hurcolnia a példában szereplő tanulónak, amennyiben a „Jövőnk az Unióban, különös tekintettel a kisebbségi létformát vállaló tinédzserek szemszögéből nézvést” című konferenciára kap meghívót. Ebben az esetben jobb, ha diákunk ki sem mozdul, beéri távértekezlettel: kényelmesebb, egyben környezetkímélőbb (világoszöld) opció.

A második exemplum adórendszeres: alanyunk véletlenül egy tételben utalt házért, kocsiért és kertért. Csakhogy a digitalizált rendszer ezt külön alfejezetekben kezeli (bizonyára az egyszerűség kedvéért). Fegyelmezett polgárként hivatalba megy, amikor felszólítják, hogy elmaradás miatt büntetésre számíthat. Kérdi a pénztárablaknál, mitévő legyen – a honi bürokrata vállát vonogatja, társa három kisablakkal arrébb „véletlenül” meghallja, s készséggel ad át egy formanyomtatványt, amiben kérvényezni lehet, hogy az összeget vágják háromba.

Teljesen véletlenül, ha első feladványunk diákja mégis szeretne egy szelfit a pisilő kisfiúval, mióta a schengeni blokád már nem érvényes a légikikötőinkre: személyi, repjegy, meg egy közjegyző által szignózott szülői felhatalmazás birtokában könnyebben jut célhoz, mint saját szuverén terepen ha átlépne egy megyehatárt. 

                

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei