Bővítik az Arad megyei idegenrendészeti őrizeti központot

Több mint duplájára bővítik a bevándorlási hivatal (IGI) őrizeti központjának befogadó képességét az Arad megyei Újpanádon - közölte csütörtökön Filimon Pitea főfelügyelő, a zárt idegenrendészeti létesítmény parancsnoka.

Az Agerpres hírügynökség által idézett főfelügyelő csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: az új ingatlan építése befejeződött, a közeljövőben működőképessé válik, így a befogadó központ kapacitása a jelenlegi 160-ról 400-ra fog emelkedni.

Filimon Pitea beszámolt arról, hogy az első félévben 393 őrizetbe vett külföldit szállásoltak el Újpanádon, közülük 89 bangladesi, 75 nepáli, 63 Srí Lanka-i, 55 pakisztáni, illetve több afganisztáni, egyiptomi, etiópiai, indiai és marokkói állampolgárt.

Az említett országokból származó külföldiek többsége munkavállalói vízummal érkezett Romániába, de illegálisan próbált átlépni a magyar határon, hogy a kontinens nyugati országaiba jusson.

"A határsértés miatt az IGI visszavonta tartózkodási jogukat, kitoloncolási határozatot adott ki a nevükre, és a formaságok lefolytatásának idejére állami őrizetbe helyezte őket" - mondta a főfelügyelő.

Az Arad megyei intézményben jelenleg csak 33 külföldi van őrizetben, de a rendelkezésre álló kapacitás alacsony - 21 százalékos - "kihasználtságát" Pitea konjunkturálisnak nevezte, hiszen nyáron általában zsúfolt az épület. Számuk egyetlen nap alatt megduplázódhat, ha a zöldhatáron, vagy egy teherautó rakterében nagyobb migránscsoportot fedeznek fel a határőrök, ahogyan a napokban is történt, amikor egyszerre 19 határsértő érkezett - magyarázta az újpanádi őrizeti központ főfelügyelője.

A bevándorlási hivatal másik idegenrendészesti őrizeti központját a bukaresti nemzetközi repülőtér közelében található Otopeni városában működtetik, ott 114 kitoloncolásra váró külföldit tudnak elhelyezni.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Határrendőröket sebesítettek meg migránsokat szállító embercsempészek szerda hajnalban egy rajtaütés során, a hatóságok több figyelmeztető lövést is leadtak – közölte az Agerpres hírügynökséggel a román határrendészet temesvári regionális parancsnoksága. 

Belpol